Olika sätt att betala av lån

  Att betala av lån är någonting de flesta av oss gör, det kan handla om privatlån, bolån och billån till exempel. Du kan betala av ditt lån på olika sätt som till exempel bankgiro-betalning eller autogiro som är de vanligaste metoderna på marknaden. Hur mycket du betalar tillbaka beror på om du har ett lån med rak amortering eller om det handlar om ett annuitetslån, samt om vilken räntesats som tillämpas på ditt lån.

  Ett nytt sätt som finns att tillgå är att låna via dina arbetsgivare och att betalningen sker genom ett avdrag på din nettolön. Företaget Moank har ett personalprogram som kan erbjuda dina anställda ett fördelaktigt lån. Eftersom avbetalningen sker som ett avdrag från din lön är säkerheten stor, någonting som bidrar till en lägre ränta. Arbetsgivaren tar inget ansvar för återbetalningen utan det är helt riskfritt för dig som arbetsgivare. Med detta betalningssätt kan dina anställda känna mindre stress över sin ekonomi.

  Rak amortering eller annuitetslån?
  Om du tar ett lån med rak amortering amorterar du samma belopp varje månad. Det gör att månadskostnaden blir lägre ju mindre du har kvar att betala tillbaka då räntan beräknas på återstående lånebelopp. Om du tar ett annuitetslån har du istället en fast månadskostnad under hela återbetalningstiden. Långivaren justerar alltså amorteringsbeloppet för att du ska betala tillbaka samma belopp varje månad. Kreditkostnaden är alltid lägre vid rak amortering än vid annuitet, vilket innebär att rak amortering blir billigare i längden.

  Autogiro eller faktura?
  Lån måste betalas tillbaka och det är klokt att göra det så enkelt för sig själv som möjligt. Att använda sig av autogiro är ett tryggt sätt då du slipper tänka på att betala fakturan, pengarna dras istället automatiskt från ditt bankkonto under förutsättningen att pengar finns tillgängliga på kontot. Om du istället betalar med faktura måste du varje månad lägga in uppgifter och godkänna betalningen, någonting som kan bidra till stress. I vissa fall finns e-faktura som du enbart behöver godkänna.

  Lämna ett svar

  Please enter your comment!
  Please enter your name here