Nationalekonomen Hans Jensevik förklarar varför man som småföretagare bör säga nej till olika former av lån för att klara sig längre i krisen. Ökad belåning kan leda till att företaget går i konkurs. Det enda vettiga sättet att agera är att så snabbt som möjligt skära ner alla rörliga kostnader även om det innebär att personal måste sägas upp.

Hans menar att politikerna försöker få företagarna att vara ”goda” och i det längsta hjälpa till att minska arbetslösheten genom höjd belåning, i vissa fall med inteckningar på bostad och annat. Detta hjälper politikerna som inte behöver ta av inbetald arbetslöshetsförsäkring för att bättra statistiken.

En annan konsekvens av att småföretag belånar sig och sedan går i konkurs är att de större företagen tar över vilket länge har varit Socialdemokraternas målsättning, eftersom dessa är lättare att kontrollera.

Hans liknar dagens kris vid 90-talskrisen, vilket skulle innebära 600 000 arbetslösa. En skillnad är att nedgången nu har gått så mycket snabbare och att den är global. Han tror att fallet kommer fortsätta ytterligare.

swebbtv.se, Om statens stödpaket i krisen – Nationalekonomen Hans Jensevik varnar småföretag

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här