Den 15 december 1994 meddelar statsminister Ingvar Carlsson i Sveriges riksdag att passagerarfartyget M/S Estonia och de omkomna skall förbli på havets botten. För Peter Barasinski innebär beskedet att han inte kan begrava sin fru Carita. Han bestämmer sig då för att ta saken i egna händer och tar pengar ur sin egen privata kassa för att bekosta en expedition som ska rädda hennes kropp ur vraket – något som inte skulle uppskattas av de svenska myndigheterna.

Den 28 september 1994 var M/S Estonia på väg från Tallinn till Stockholm när passagerarfartyget plötsligt förliste under dramatiska omständigheter. Ombord när katastrofen inträffade fanns 989 människor, och 852 av dessa omkom.

Paret Peter och Carita Barasinski arbetade båda på Estonia, där Peter var hovmästare och Carita utbildade servicepersonalen. De gillade att resa och innan de gifte sig reste de jorden runt tillsammans. Deras framtidsplan var att köpa en restaurang tillsammans och Carita höll på att skriva en deckare.

Caritas pappa Lasse Johnsen berättar att de hade pratat med varandra om vad de skulle göra om någon skulle omkomma ute på havet.

Då hade de lovat varandra att ta rätt på den andres kropp och plocka upp kroppen om inte andra gjorde det, och begrava den på ett anständigt sätt, berättar Lasse.

Den ödesdigra natten var bara Carita ombord, Peter var ledig just den dagen. När fartyget sjönk följde Carita och många med ner i djupet. Den svenska regeringen gjorde trots tragedin dock ett tidigt utspel om att man skulle göra allt man kunde för att bärga fartyget med de omkomna.

Utredare från företaget Rockwater gör dykningar på vraket och lämnar den 12 december 1994 in en rapport till svenska myndigheter där man gör slutsatsen att man utan problem kan hämta upp många av de döda och även att det därtill skulle vara fullt möjligt att bärga vraket. Samma dag ger dock det så kallade etiska rådet sin rekommendation till regeringen, och menar att det vore bäst att lämna vraket och de omkomna på havets botten.

Dåvarande statsminister Ingvar Carlsson deklarerar sedan den 15 december 1994 regeringens beslut: fartyget och kropparna ska för alltid ligga kvar i havet.

Läs mer på nyadagbladet.se, Peter försökte rädda Caritas kropp från Estonias vrak – Stoppades olagligt av myndigheterna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här