Det finns många problem kopplade till tarmhälsa, irritabelt tarmsyndrom (IBS) och olika former av matintolerans, är särskilt vanliga. Immunreaktioner mot vissa matvaror kan vara ett problem och är kopplade till ökad tarmpermeabilitet, så kallad läckande tarm.

Ju fler reaktioner på mat du har, desto värre är det med tarmslemhinnan, eftersom den då ständigt läcker och tillåter större och inte helt smälta peptidmolekyler från maten, att passera till blodomloppet och orsaka immunreaktioner, typ IgG- eller IgE.

Det första steget mot återhämtning är att ta bort maten som du är allergisk, eller intolerant mot (eliminationsdiet och om det visar sig vara en IgG-reaktion, efter en 2–3 månaders rotationsdiet, måste maten dock undvikas permanent vid en IgE-reaktion), för att sedan återställa tarmhälsan. Det görs dock både med förändringar i kost och i kosttillskott, men jag vill betona att det absolut bästa är att undersökas noggrant först och hitta orsakerna till besvären, snarare än att starta självmedicinering, även om det är naturliga ämnen som har få potentiella biverkningar.

Probiotika (från grekiska pro + bios, som betyder “för livet”), är bakterier som hjälper till att upprätthålla den naturliga balansen av tarmmikrober. Den normala mänskliga matsmältningskanalen innehåller cirka 300–1,000 olika arter av bakterier.

De hälsofrämjande probiotiska bakteriearterna minskar tillväxten av skadliga bakterier och främjar ett hälsosamt matsmältningssystem, hjälper immunsystemet, minskar bildandet av ämnen från skadliga bakterier som kan orsaka inflammationer, som utlöser/förvärrar insulinresistensen och bidrar till övervikt.

Den största gruppen av probiotiska bakterier i tarmen är mjölksyrabakterier, av vilka laktobaciller, som finns i varierande mängder i kefir, kärnmjölk, yoghurt med levande kulturer, mm, är de mest kända. Den näst största gruppen av probiotika är bifidobakterier, därefter streptococcus thermophilus (inte detsamma som sjukdom-orsakande streptokocker) och enterococcus faecium. Probiotika finns i vissa matvaror och finns också som kosttillskott.

Laktobaciller har störst påverkan i tunntarmen, i urinröret och för kvinnor även i livmoderhalsen och i vaginan. Dessa baciller producerar mjölksyra, antibiotika och svampdämpande ämnen som skyddar kroppsdelarna från potentiellt skadliga och till och med livshotande infektioner från bakterier som, salmonella, vissa arter av e. coli, gula stafylokocker, tillväxt av svampen candida albicans, mm.

Det finns många arter av laktobaciller, bland annat laktobacillus brevis, som är nödvändig för att kunna ta upp vitamin D och K, laktobacillus rhamnosus som hjälper vid laktosintolerans, är mycket användbart till spädbarn och äldre och laktobacillus plantarum, som förutom antibiotikaegenskaper, hjälper kroppen att ta bort nitrater, som vi får från bearbetade köttprodukter (salami, skinka, korv, bacon) och som kan vara cancerframkallande.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här