Under en längre tid har vissa psykedeliska preparat fått ett uppsving runt om i världen, framförallt i och med allt mer dokumenterade effekter på psykiska problem så som exempelvis depression.

Lagstiftningen lättar nu på flera håll, och i Nederländerna arrangerar även ett svenskt företag retreat med tryfflar innehållande det psykoaktiva ämnet psilocybin.

Legalisering av cannabis har uppmärksammats på många håll i världen, men även andra mindre kända typer av psykoaktiva växter och ämnen börjar få lättare laghållning. Vissa psykedeliska preparat har i många länder blivit lagliga i religiösa sammanhang eller för behandling av psykiska problem som depression och ångest, exempelvis ketamin som numera används lagligt i USA i terapeutisk syfte. På flera håll i USA har man även avkriminaliserat användande av växtbaserade mediciner som brukas i religiösa och ceremoniella sammanhang. Ett sådant exempel är ayahuasca, en växtdryck som brukas i dylika sammanhang som traditionell medicin i sydamerikansk kultur och som har uppmärksammats för sina djupgående effekter på depression och andra känslomässiga problem.

I Sverige är psykedeliska preparat olagliga sedan 1966.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här