Människor som lever nära naturen och besöker skog och mark med jämna mellanrum, innehar en högre respekt och förståelse för djur och natur, miljö, biologisk mångfald, kretslopp, årstider och cykler. Man förstår även värdet i att få andas frisk luft, röra på sig, och insupa det lugn och den frid som endast naturen kan ge.

Då fler och fler människor flyttat in och bosatt sig i städer de senaste 100 åren, har därför en stor del av denna respekt och förståelse dessvärre försvunnit. Naturen har blivit ett främmande ting som man endast besöker om man har tid och möjlighet, men annars lever avskilt från. Däremot så finns det studier som tyder på att barn som ofta besöker djurparker i utbildande syfte faktiskt får med sig en liten uns av respekt och förståelse för djur, motsatt till barn som inte besöker djurparker. Personligen har jag inte mycket till övers för djur i bur och sättet som många djurparker är uppbyggda på, men om det så skulle hjälpa en handfull individer att få upp ögonen för utrotningshotade djur så kanske det är värt det.

På samma sätt kan man även se på husdjur. Personligen har jag heller inte här mycket till övers för vare sig husdjur eller deras ägare, då jag är av åsikten att en vuxen person endast skaffar, exempelvis en hund, för att det är det enda sättet de kan känna sig överlägsen någon annan och få villkorslös kärlek i utbyte. Undantag boskap och jakt, givetvis. Däremot så tror jag dock att det är bra att barn får lära sig att hand om en levande varelse och få respekten som kommer med det. Att få träna på empati, tillit, omvårdnad, kärlek och respekt, och sätta någon annans behov i första rum.

När jag häromdagen scrollade igenom de olika Facebook-grupperna jag är med i, för att se vad som händer där ute i den självutnämnda vakna befolkningens värld, kom jag över ett inlägg där det uppmanades att kommentera och berätta om sig själv och hur länge man hade varit så kallad vaken, samt på vilket sätt man vaknade.

Förutom att detta förmodligen är det bästa sättet att sålla ut vem som absolut inte är vaken, eftersom man tydligen behöver hävda sig och förklara för andra när, hur, var, så är det även ett bra sätt att få människor att visa sina absolut sämsta sidor, då de får ett ypperligt tillfälle att skryta för sina medmänniskor. Plötsligt tappar du all möjlighet att få benämna dig som en medveten person när du ska tävla med andra om hur länge du varit just medveten. Föll polletten ner samtidigt som tvillingtornen eller började du glänta på dörren när andra stängde in sig under pandemin? Eller insåg du att vi lever i en simulerad värld när en av tidernas största filmer gjorde entré på bioduken 1999? Eller har du som många andra ALLTID varit vaken? Wow, imponerande.

Det andra som tillkommer i hela den här cirkusen, är att många av dessa individer även strosar runt och tror sig dels veta den sanna sanningen, men även gärna berättar för allt och alla hur bra koll de har på saker och ting. De är insatta i vad som händer både här och där, och de vet om när nästa stora grej ska komma. Men det som jag har upplevt med de flesta som tillhör den här klicken av människor, är att de faktiskt saknar det som är viktigast för att få ett samhälle att fungera på riktigt – och det är: gammal hederlig respekt för andra.

Hyfs, helt enkelt.

För när det kommer till att kunna benämna sig som vaken och medveten, är det främsta just det – att vara medveten. Att vara medveten om i vilket rum man rör sig i för tillfället, vilka personer man pratar med, vilken plats man står på, och hur andra människor tycker, tänker, känner och mår. Man måste kunna vara medveten om att alla inte tycker och tänker som en själv, därför är det viktigt att alltid vara lyhörd och ja, bete sig helt enkelt. Är det ett passande beteende just nu? Kan jag säga detta till denna personen? Vart någonstans befinner jag mig? Hur ska jag agera i detta nu?

Hyfs, helt enkelt.

Just detta verkar ha flugit förbi ofantligt många i den här tävlingen som innefattar att man ska berätta hur vaken och med i matchen man är. Helt plötsligt så är det bara en själv som är viktig, och hur man beter sig mot andra spelar tydligen inte någon större roll alls. Man har helt tappat respekten och kan inte längre bete sig civiliserat, för det enda som är viktigt är att basunera ut vad man tycker, tänker och känner.

Om du inte kan analysera vare sig din omgivning eller ditt eget sätt utifrån hur andra uppfattar dig på, blir det därför väldigt svårt för dig att dels skapa den förändring du så innerligt vill se, men även stänger dörren till hur omvärlden där ute fungerar. Genom att inte kunna bete sig civiliserat utan snarare ohyfsat i mötet både med liktänkande och oliktänkande, anser jag att du inte kan benämna dig som vare sig medveten eller vaken.

Under de senaste året har jag själv råkat befinna mig på platser där så kallade vakna grupperingar haft sammankomster, vilket medfört att jag suttit på första parkett och själv blivit utsatt för just ohyfsat beteende. Ser man till  den vanlige sovande Svensson kan han i de flesta fallen bete sig både respektfullt och civiliserat, när det egentligen borde vara tvärtom. Att se individer som benämner sig som allt från andligt upplysta, till medvetna, vakna och samhällskritiska, och önskar skapa en bättre värld än den vi lever i, samtidigt som den allmänna attityden i vardagliga situationer hos många utav dessa är under all kritik, och att se så många vuxna bete sig så respektlöst mot andra vuxna har jag aldrig tidigare skådat – och då har jag rört mig i många olika rum och kretsar.

Så, för att knyta ihop säcken och avsluta denna text, så tycker jag nog ändå att det inte är så värst konstigt att det högre upp i hierarkin hålls på en hel del kunskap, information och så kallade hemligheter. För pöbeln skulle inte kunna hantera det. Respektlösheten och ohyfset hade tagit överhand, och den värdefulla informationen hade gått till spillo. Kanske vill man skapa en bättre värld, vem vet? Men man vill se till att skapa den med människor som kan bete sig.

Att försöka sig på samma strategi som de som styr tydligen lyckats med, kanske inte är en så dum idé ändå.

:Martin:Nilsson., Respekt, hyfs och medvetenhet

SKARPTs hemsida

3 KOMMENTARER

  1. Kan det vara så att det är väldans många människor som mår dåligt är sjuka rent av av detta sk samhälle och värld. Att vi på olika vis försöker beskriva vår väg av tillfrisknade. Ett tillfrisknade från hot,tvång våld,egosim och kanske ngn form av kollektivt Stockholms syndrom? Många vill mycket men kanske är vana sedan generationer att ledas.

  2. Jo jag skrev här tidigare!
    Har reflekterat över era åsikter ang hund. Vi har hund han är 11 år gammal och har bott med oss sedan han var valp sover oftast i stora sängen brevid husse äter mycket av det vi äter, visst får hunden inälvsmat för att vi själva inte gillar att äta det annars tycker jag att hunden nästan är på samma nivå som oss människor i mottagare av respekt och kärlek. Att skaffa hund i syftet att ha ngn varelse underordnad sig själv känner jag inte igen. Vi kanske är ett dåligt gränssnitt av befolkningen i denna fråga.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här