Var femte människa i Sverige lider av ekonomisk stress. Att ständigt känna oro över ekonomin ger såväl psykiska som fysiska åkommor, som stress, ont i magen och stark oro inför framtiden. Så att skaffa kontroll över pengarna är viktigare än någonsin för din psykiska hälsa.

Det finns många orsaker till att den ekonomiska stressen ökar i vårt samhälle. I den moderna konsumtionsekonomin blir de yttre tecknen på välstånd allt viktigare och vi matas ständigt med budskap om hur vår standard ska se ut för att vi ska vara, om inte framgångsrika, så åtminstone inte sticka ut som annorlunda.

Vi tror vi är vad vi konsumerar

Livsstilsmarkörerna blir allt fler – en Tesla som tjänstebil visar att du är en viktig person på jobbet (och dessutom bryr dig om miljön), att äga sin bostad i ett storstadsområde signalerar ekonomisk stabilitet. Kläder från rätt varumärke visar att du har koll och god smak och valet av en svindyr barnvagn visar att du verkligen bryr dig om ditt barn.

I kombination med att vi genom våra telefoner och surfplattor exponeras för öppna eller dolda reklambudskap hela tiden, ökar detta våra vilja att visa vilka vi är genom att konsumera rätt saker. Vi överkonsumerar trots att vi inte vill och för att kunna konsumera lever vi i allt större utsträckning på kredit.

Allt detta sammantaget gör att man egentligen inte behöver ha dåligt ställt för att uppleva ekonomisk stress, även om relativ fattigdom naturligtvis minskar välmåendet.

Ekonomistress stigmatiserar

En stor del av oron kommer från vår syn på skuldsättning. Hälften av oss anser att finansiering av överkonsumtion tyder på dålig karaktär. Det innebär att många som hamnat i ett låneträsk, själva tycker att de ha dålig karaktär. Detta kan leda till självförakt och en känsla av att vara stigmatiserad.

En av våra mest grundläggande reaktioner som människor är det som kallas “fight or flight”. När vi ställs inför något obehagligt överraskande eller farlig, så pumpas adrenalin ut i kroppen för att vi antingen ska kunna försvara oss eller fly.

Hjärnan reagerar på samma primitiva sätt när vi befinner oss i ekonomisk stress. Vår instinkt talar om för oss att vi ska fly eller fäkta, men vår logik säger att det inte finns något att slåss mot eller fly från.

Ta kontroll över ekonomin

Det är detta ständiga stresspåslag som aldrig får något utlopp, som ger upphov till att vi mår dåligt, får svårt att sova, går omkring med ständig oro och ont i magen.

Den ekonomiska stressen går också ut över din omgivning, din förmåga att prestera på jobbet och inte minst din familj.

Därför är det viktigt att du tar kontroll över din ekonomi i tid. Och var inte rädd för att ta hjälp. Gör upp en budget, ändra dina vanor och inte minst samla dina smålån. Vänd dig till en ansvarsfull långivare som är intresserad av att ha dig som långsiktigt kund och inte bara ser dig som en pengakran.

Att skaffa dig överblick och kontroll över dina intäkter och utgifter besparar dig många problem och förbättrar din psykiska hälsa.

Så hänger din ekonomi ihop med din psykiska hälsa

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här