Så investerar du i Bitcoin 2021

förbjuda kryptovalutor Så investerar du i Bitcoin 2021

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta, det vill säga ett finansiellt instrument som bara finns digitalt och inte står under kontroll av någon stat eller myndighet. Det är en decentraliserad valuta vars värde bestäms av ägarna på olika marknadsplatser. Den kan dels användas som betalningsmedel på olika ställen, inklusive en hel del ljusskygga sådana, men har också blivit ett populärt sätt att investera sina pengar. När du köper denna valuta kan du antingen investera i ”riktiga mynt”, eller i värdepapper som är knutna till bitcoinkursen. Oavsett vilket kan du räkna med att värdet kommer fluktuera väldigt mycket över tid.

Köp riktiga Bitcoin

För dig som går i tankarna kring att investera och köpa bitcoin? En bra idé är att först skaffa en digital plånbok att ha dem i. Din plånbok skyddas av en krypterad säkerhetsnyckel vilket dels förhindrar att någon kan stjäla dina Bitcoin, dels försvårar insynen från myndigheternas sida. Observera dock att i Skatteverkets ögon är Bitcoin ett finansiellt instrument som vilket som helst. Det innebär att du förväntas betala kapitalskatt på eventuella vinster samt får dra av om du går back. Kryptovalutor är givetvis också en riskfylld investering eftersom det inte finns något som garanterar värdet.

När du väl skaffat en plånbok är det dags att investera. Du kan antingen köpa dina Bitcoin direkt från en privatperson, eller från en mäklare. Det senare är i de flesta fall ett både säkrare och enklare sätt att handla på. Mäklaren tillhandahåller en plattform för handel och det finns alltid både köpare och säljare tillgängligt vilket är bra oavsett om du tänker börja swingtrejda eller om du vill köpa för att ha länge. Du kan handla på både svenska och utländska sidor, men se till att välja någon du känner dig trygg hos. Som är seriös och står under någon form av myndighetsuppsyn.

Köp Bitcoin-certifikat

Det finns flera anledningar till att köpa Bitcoin. Dels finns det ideologiska skäl där valutan blivit populär bland preppers och libertarianer som uppskattar att den är statligt oberoende. Sen finns det de som köper Bitcoin för att använda i mer eller mindre tveksamma transaktioner. Därutöver finns det helt vanliga investerare som ser Bitcoin som vilket finansiellt instrument som helst. Bland den senare gruppen har Bitcoin blivit ett populärt hedge-inslag i portföljen. Det är en investering som är förenad med stor risk, men därför också med stora möjligheter att tjäna mycket snabbt. Valutan följer dessutom en annan logik än börsen och har sina egna svängningar.

Om du vill göra som dem och lägga en del av ditt sparkapital i krypto men inte bryr dig nämnvärt om vare sig mynten eller ideologin bakom kan du köpa så kallade certifikat såsom Bitcoin XBT på Avanza. Det är ett värdepapper som är helt fiktivt. När du köper ett sådant så äger du aldrig några faktiska Bitcoin. Det är däremot knutet till Bitcoin-kursen vilket gör att du kan hoppa på investeringståget utan att behöva krångla med digitala plånböcker och liknande. Du kan handla med dessa certifikat hos de flesta stora nätmäklare och du har flera att välja mellan. Men detta begränsar dig till att bara köpa och sälja bitcoin under börsens öppettider. Om du köper riktiga bitcoins kan du handla 24/ alla dagar i veckan.

1 kommentar

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here