Få kan ha missat att Kanye West varit intresserad av att ställa upp i det amerikanska presidentvalet 2020. West är främst känd för sin musikkarriär, men har inte varit särskilt aktiv inom politik genom åren, vilket gjorde att hans intresse av att ställa upp som presidentkandidat förvånande många. Samtidigt har hiphopstjärnan många fans som med största säkerhet skulle stötta honom i hans beslut.

Men hur ser egentligen Kanye Wests chanser ut i presidentvalet 2020? Kommer han att ha någon chans? Det ska vi titta närmare på i denna artikel.

Om Kanye West

Kanye West föddes 1977 i Atlanta, Georgia, och är en amerikansk modedesigner, rappare och musikproducent. Några av de artister West producerat musik åt genom åren är Jay-z, Alicia Keys, Janet Jackson och John Legend. West är sedan 2014 gift med världsstjärnan Kim Kardashian och tillsammans har de fyra barn.

Som tidigare nämnt har politik aldrig riktigt varit en del av Wests liv. Dock meddelade han redan under MTV Music Awards år 2015 att han villa ställa upp i presidentvalet 2020. Den 4 juli i år, det vill säga på USA:s nationaldag, deklarerade han för sina Twitter-följare att han nu har siktet inställt på Vita huset. Elon Musk, en av världens mest kända entreprenörer, svarade på Wests inlägg med ”Du har mitt fulla stöd!”.

Detta vill West uppnå

West skriver i sitt Twitter-inlägg att USA:s befolkning måste inse landets potential, tillsätta sin tro till Gud, ena sin vision och tillsammans bygga en framtid.

I en intervju med Forbes beskriver West att han vill utforma en organisationsmodell i Vita huset som påminner om den i den fiktiva staden Wakanda som Marvelfilmen ”Black Panther” kretsar kring. Han är dessutom emot sexualupplysning och abort (som han för övrigt menar har tillsats av Vit makt-rörelsen).

West är även emot dödsstraff, där han hänvisar till Bibeln och dess ord om att icke dräpa. Dessutom anser han att vaccinet mot Covid-19 inte är någon bra idé samtidigt som han tror att inplanterade chip kan göra det svårt för oss att komma till himlen.

Så ser oddsen ut

Kanye Wests odds i presidentvalet 2020 ser inte så bra ut enligt spelbolagen, se odds här: https://www.spelaspel.se/odds/politik/presidentvalet-usa. I nuläget ligger oddsen på 251,00 jämfört med exempelvis republikanen Donald Trumps 2,40 och demokraten Joe Bidens 1,62.

 

En av anledningarna till detta kan vara att West dels inte hann registrera sig som kandidat i alla delstater samt att han behövde stöd från minst 132 000 röster i Florida, vilket kan inte fick. Detta ledde till att West faktiskt drog sig ur valet bara två veckor efter sin deklaration att ställa upp.

Sammanfattning

Som det ser ut i dagsläget kommer en av världens mäktigaste maktposter inte att tilldelas hiphopstjärnan Kanye West. Istället lutar oddsen mot att demokraten Joe Biden vinner valet i höst. Samtidigt kan vad som helst hända i ett amerikanskt presidentval som är lika mycket show som allvar. Dessutom har West meddelat att han är öppen att ställa upp som kandidat även vid nästa presidentval.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här