Kryptovalutor är ett relativt nytt koncept, med endast ungefär ett årtionde bakom sig, där bitcoin är den mest kända. Handeln har vuxit stort under de senaste åren. Eftersom det är så pass nytt är det många som misskött skatten, oavsiktligt eller avsiktligt.

Hårdare tag
Som en del i en myndighetssamverkan mot osund konkurrens deltar Skatteverket i ett samarbete med sju andra myndigheter för att motverka svartarbete, arbetsmiljöfusk och exploatering av arbetskraft.

Kryptovalutor är inte det enda som granskas hårdare, även andra branscher hamnar under lupp, som till exempel annan e-handel, byggbranschen, restauranger och bilverkstäder.

Enligt uppgifter som skatteverket hämtat in är det mycket av handeln med kryptovalutor som inte redovisas. Under 2019 kommer kontrollerna att öka, både för nuvarande handel och även för tidigare år.

Detta betyder att det är viktigare än någonsin för dig som handlar med bitcoin eller liknande att deklarera kryptovalutor, för att undvika stora problem i framtiden. Därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller, oavsett om man bara handlar lite som en hobby eller om man sysslar med bitcoinmining. Du hittar en utförlig guide för hur du deklarerar kryptovalutor här.

Skattekontroller
Det har varit relativt lätt att flyga under radarn med kryptovalutor under tidigare år, men detta är inte första gången Skatteverket gör noggrannare kontroller inom området, som en del redan har fått känna på. Särskilt efter den enorma värdeökningen av bitcoin i slutet av 2017 ökade kontrollerna, eftersom de som hade investerat innan kunde göra oerhört stora vinster. Vissa har gjort transaktioner på mångmiljonbelopp.

En del av dem som har handlat med kryptovalutor utan att deklarera och skatta korrekt har redan åkt på rejäla skattesmällar. En man i Uppsala hade till exempel oredovisade inkomster och värdeökningar av bitcoin som gjorde att han upptaxerades med 8 miljoner kronor. Hundratals fler utredningar pågår just nu och fler fällande beslut är nästan ofrånkomliga.

Enligt Skatteverket är det många av felen i skatterna från ärliga människor som helt enkelt gjort misstag med skatten eller som glömmer att de måste betala skatt, medan andra medvetet gör stora ansträngningar för att undvika Skatteverket.

Läs mer på Di Digital

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här