Finansentreprenören Sam Bankman-Fried var en av Demokraternas och Biden-kampanjens största enskilda finansiärer. Nu misstänks han för bedrägerier i mångmiljardklassen genom kryptobörsen FTX som gick bankrutt i helgen.

Någonstans mellan 10 och 20 miljarder kronor är fortfarande försvunna efter att kryptobörsen FTX kraschat – och det är grundaren själv, Sam Bankman-Fried, som pekas ut som ansvarig för svindlerierna.

Sedan tidigare är det känt att Bankman-Fried i hemlighet ska ha fört över motsvarande 105 miljarder kronor av kundernas tillgångar från den Bahamas-baserade kryptobörsen FTX till sitt eget handelsföretag Alameda Research, som sedan förlorat en stor del av dessa genom vad som beskrivs som ”misslyckade affärer.”

Enligt Wall Street Journal ska FTX ha lånat ut mer än hälften av användarnas tillgångar och ett antal miljarder av dessa har ännu inte återfunnits. Under fredagen ansökte FTX om konkursskydd.

Bankman-Fried som nu utreds för marknadsbedrägerier förnekar själv att han har gjort någonting fel och tillbakavisar också uppgifterna om att han i hemlighet flyttat kundernas pengar från kryptobörsen till sitt eget handelsbolag – men medger att de genomförda transaktionen ”skapat förvirring.”

Noterbart är att Bankman-Fried inte bara är känd som kryptoentreprenör utan också som en av Demokraternas och president Joe Bidens främste finansiärer. Bara under 2022 donerade han hundratals miljoner kronor till vänsterliberalt inriktade organisationer i samband med valet och har pekats ut som den enskilde person efter den ökände globalisten George Soros som skänkt mest pengar till projekt kopplade till Demokratiska partiet.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här