För att få ut det mesta av livet och kunna njuta fullt ut, måste du släppa taget om det som varit och börja leva mer i nuet. Detta är ofta en av de livsfilosofier man stöter på när det kommer till personlig utveckling och medveten livsstil. Att stanna upp och ta in nuet, släppa tankarna kring det som varit – och få bort oron över vad som komma skall.

Samtidigt som många talar om detta, att leva i nuet alltså, så är det minst lika många som gärna vill leva mer som man gjorde förr i tiden. Man vill odla sin egen mat, leva i bysamhällen och gå tillbaka till byteshandel. Ord som ”community” och ”ekoby” har verkligen fått ett uppsving de senaste åren. Man motar framtiden i dörren och klamrar sig envist fast vid en svunnen dåtid som man romantiserat talar om, en dåtid som var så perfekt att den minsann borde tas tillbaka. Diskussioner kring hur man ska bojkotta den digitala utvecklingen som sker går varm i många forum. Precis. Forum på nätet. Online, i den digitala världen. På plattformar som ägs av Big Tech och alla de andra man fnyser åt. Ironiskt, eller hur? Hyckleri kan man också kalla det.

Att det finns en längtan till att återgå till ett mer naturnära sätt att leva, i samklang med både Moder Jord och medmänniskor, visst är det en fin tanke. Att få ha ett eget grönsaksland och ett växthus, kanske några hönor och till och med får eller andra lite större djur. Kunna sitta där på sin hembyggda altan med ett halmstrå i mungipan, sakta vaggandes i en gungstol under sensommarkvällen. Barnen hemskolas och communityt man bor i lever som ett enda stort kollektiv och samlas runt lägerelden om kvällarna, spelar musik och berättar sagor för varandra. Det är en fin tanke, absolut. Det är även en idyllisk utopi, för dessvärre kommer ett sådant samhälle aldrig kunna existera i dagens mått mätt.

Du hade aldrig bytt bort bekvämligheten av ett varmt hem med tillgång till el och vatten dygnet runt. Du hade aldrig bytt bort bekvämligheten med att kunna gå till mataffären runt hörnet och snabbt och lätt köpa hem dagens middag. Du hade aldrig bytt bort bekvämligheten med att genom ett knapptryck bort ha hela världen i din hand. Kanske i ett annat liv, i en annan verklighet. Men inte så som det ser ut nu.

Att vara självförsörjande är tufft och kräver otroligt mycket kunskap och hårt arbete. Att hemskola barn är ingen lätt femma det heller, speciellt inte samtidigt som du har en gård att ta hand om. Att avskärma sig totalt från samhället och säga nej till digital utveckling och teknik som resterande 99% av alla andra människor lever i är inte så lätt det heller. Kanske i ett annat liv, i en annan verklighet. Men inte så som det ser ut nu.

Att leva medvetet, här och nu, att ta hand om sig på bästa sätt, släppa det gamla och välkomna in det nya, att studera historia, samla på sig kunskap, filosofera, bolla tankar och idéer, meditera, äta rent – ja, allt det där, kan du faktiskt göra samtidigt som du lär dig att acceptera det faktum att dagens framtida digitala värld redan är här. Vi står mitt i den största evolutionen mänskligheten sett på väldigt väldigt länge. Matrix är här och vi behöver vakna, följa den vita kaninen, och lära oss att parera och gå in och ut genom den där dörren, istället för att frenetiskt stå och försöka stänga den.

Istället för att backa flera steg och önska ett liv likt det som var förr, kan man istället se till hur samhället ser ut idag och hur utveckling av olika slag har tagit oss fram till dit vi är, och vidare vart vi är på väg. Framtiden är oundviklig. Utveckling är oundviklig. Digitaliseringen likaså. För hur vi än vrider och vänder på det, så har människan utvecklats till någonting annat än det som tillhör djur, natur, kretslopp, cykler, och så vidare. Vi krossar biologins och naturens lagar genom allt från artificiell inseminering till artificiell medvetenhet. Vi är en onaturlig människa och har kanske alltid varit. För vad är egentligen naturligt?

Om våra föregångare hade slutat utveckla sig själva och istället stannat upp, och till och med kanske degraderat sig, så hade vi inte varit där vi är idag. Om det inte vore för industrialismens och teknologins framfart så hade du inte kunnat sitta i ditt varma mysiga hem med affären runt hörnet och världen i din hand. Du hade kanske fortfarande stått och kämpat därute på åkern i ösregn och svurit över årets dåliga skörd samtidigt som frugan där hemma i timmerstugan dött i någon sjukdom. Eller så kanske du hade suttit runt den där lägerelden och sjungit Kumbayah tillsammans med ditt community, vem vet? Vi kan inte veta och det är egentligen heller inte väsentligt, för allt vi har är nu.

Allt vi har i nuet är här och nu och det där det vi måste fokusera på. Vad kan vi göra idag för att hänga med i vad morgondagen har att ge?

Vi måste därför inse att vi inte kan längta tillbaka till det förflutna, för det förstör vår förmåga att leva i nuet. Vi måste anpassa oss efter hur omvärlden utvecklar sig. Det kan vi göra om vi lever här och nu. Men så fort vi börjar oroa oss över framtiden så manifesterar vi också fram att framtiden kommer att bli orolig, samtidigt som vi längtar efter något som varit och som vi aldrig mer någonsin kommer att få. Som vi heller faktiskt aldrig haft, vare sig du eller jag. Vi hade heller inte kunnat anpassa oss till det, för utvecklingen har utvecklat oss.

Oavsett vad dina personliga åsikter kring digitaliseringens framfart är, så kommer människan utvecklas från homo sapiens till nästa uppgradering, vare sig vi vill det eller inte. Alternativet är att människan så som vi känner henne, dör ut efter naturens lag ”survival of the fittest”.

Så istället för att leva i det förflutna här och nu, lev i nuet här och nu. Och nästa gång du försöker mota framtiden i dörren, se till vad det är du håller i din hand och det du har runtomkring dig.

För du är redan digitaliserad.

:Martin:Nilsson.Att leva i det förflutna här och nu

SKARPTs hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här