Det är alltid spännande och kul att se sitt favoritlag spela, och vi är många som upplever starka känslor och engagemang innan, under och efter en riktigt bra match. Oavsett om det rör sig om fotboll, handboll, tennis eller ishockey har sport i olika format förmågan att fånga vårt intresse på både det ena och det andra sättet. Tack vare sportens ständiga popularitet och teknikens intåg finns det numera dessutom flertalet sätt att höja både ribban och spänningen under matchen vi valt att titta på. Betting har alltid varit ett sportfenomen, och i och med nya former och chansen att spela på oddset live har denna typ av vadslagning blivit allt populärare. Har tar vi en titt på vad betting är och hur det fungerar, hur det utvecklats genom åren, vilka trender man kan se inför framtiden och om det finns några speciella strategier att tillgå för att lyckas så bra som möjligt med sin betting.

Svensk bettinghistoria

Sportbetting är knappast ett nytt fenomen är utan har funnits i människans historia sedans urminnes tider. Så länge det funnits minst två möjliga resultat att välja mellan har det funnits vadslagning. Ta bara exempel som de olympiska spelen, eller hästkapplöpningar och boxningsdueller. I takt med att åren gick skulle sportvadslagningen komma att växa och få spridning från Europa till bland annat USA där betting på hockey och amerikansk fotboll är två av de allra största marknaderna för sportbetting.

Bettingen i dess form vi känner till den idag började dock i Sverige först år 1934 då Stryktipset först såg dagens ljus. På den tiden spelades det med 12 matcher i vad som passande nog kallades Tolvan. Det var först 1969 som formatet ändrades till 13 matcher och formatet blev mer likt det vi känner till idag. Det var, då som nu, Svenska spel som låg bakom det hela, även om bolaget tidigare kallades Tipstjänst, och detta blev startskottet för Sveriges spelmonopol av fysiska spelmarknader. Förr gjorde man som känt sin betting hos bookmakers, eller tipsbutiker, där man helt enkelt gick in och placerade sitt vad. Det var bookmakern som satte oddsen, hanterade pengarna och betalade ut eventuella vinster. Idag ser marknaden väldigt annorlunda ut, och det mesta sköts online. Sedan den nya spellicensen 2019 har det skett ett stort uppsving bland aktörer som erbjuder online betting i Sverige, vilket lett till att både utbudet och efterfrågan ökat.

Hur fungerar betting?

Som tidigare nämnt går betting ut på att gissa och förutse utgången för en viss match, tävling, händelse eller evenemang. Här i Sverige tippar vi mest på sporter som fotboll, handboll och ishockey, men man kan i princip betta på vad som helt. Allt från sportrelaterade resultat till vem som blir den nya premiärministern eller vem som kammar hem melodifestivalen. Summan man vinner för att ha bettat rätt beror därefter på oddsen, det vill säga sannolikheten för att något ska inträffa. Inom sportvadslagning kan man se det som att man spelar mot spelbolagen, vilka sätter en rad odds med hjälp av research och statistik. Ett högt odds betyder att det är en liten chans att något ska inträffa, medan ett lågt odds visar att det är stor sannolikhet att något händer. Som spelare har man därmed i uppgift att klura ut vilket odds som skänker tillräckligt med värde för insatsen som görs. Det allra viktigaste är att veta hur oddsen fungerar men att även göra research själv. Bettar du till exempel på en fotbollsmatch gäller det att ha koll på saker som dagsform, laguppställningar och skadeläget i laget för att kunna ta ett så välgrundat beslut som möjligt.

Det finns även olika sorters odds då det kommer till betting, och här i Sverige är det så kallade decimalodds som dominerar. Dessa kallas även för europeiska odds och kan enklast beskrivas med ett exempel: säg att du satsar 100 kronor på att ett visst lag ska vinna och att denna utgång har ett odds på 1.50. Detta innebär att du kammar hem 1.5 gånger din insats, alltså 150 kronor. Den andra oddsformen, som heter engelska odds skrivs istället som till exempel 1/5 och innebär att du för att kunna vinna 5 kronor måste du satsa 1 krona.

Framtiden för betting

Det finns alltid mängder av event och matcher att satsa på, och det kan vara smart att börja med något man är intresserad av. Marknaden utvecklas ständigt och nuförtiden kan man som sagt betta på det mesta. Formen vi bettar på har även den ändrats. Från att ha tagit rum i fysiska butiker till att göras online har även live odds ändrat spelplanen ytterligare. Tack vare modern teknologi har det nu blivit otroligt populärt att ändra sin insats i realtid. Detta är ytterst spännande då en match kan ta olika vändningar när som helst och man tack vare live odds kan man påverka sitt bettingläge direkt från mobilen utan att ens behöva lämna sin plats.

Det går med andra ord snabbt i svängarna inom bettingvärlden i takt med att teknologin blir alltmer avancerad, och ett som är säkert är att det mesta pekar mot att det finns en hel rad innovationer att vänta i framtiden.

Sportbettingens historia och framtid

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här