Som ett superfood fullt av ”nyttiga” fetter är avokado populärt bland hälsoentusiaster och de som försöker främja sitt allmänna välmående. Enligt en studie publicerad i Current Developments in Nutrition kan konsumtion av en avokado per dag också hjälpa till att ”förbättra den allmänna kostkvaliteten.”
Studien leddes av ett team forskare från Institutionen för näringsvetenskap vid Pennsylvania State University. Teamet inkluderade Kristina Petersen, docent i näringsvetenskap, och Penny Kris-Etherton, pensionerad professor i näringsvetenskap.
I studien undersökte forskarteamet hur ett matbaserat ingripande, särskilt att äta en avokado per dag, kan påverka den allmänna kostkvaliteten. Resultaten är viktiga eftersom låg kostkvalitet är en riskfaktor för många sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar.
Dessutom har många amerikanska vuxna dålig kostkvalitet och uppfyller inte de viktigaste kostrekommendationerna i de amerikanska kostriktlinjerna.
En närmare titt på avokado och kostvanor
Enligt Petersen är avokado en näringstät matvara som innehåller mycket fiber och andra viktiga näringsämnen.
När forskarna genomförde studien försökte de ta reda på om ett regelbundet intag av avokado skulle leda till en ”ökning i kostkvalitet.”
Petersen sa att tidigare observationsforskning antyder att de som äter avokado har högre kostkvalitet jämfört med de som inte äter avokado. Därför utvecklade forskarteamet studien för att ta reda på om det finns en orsakssamband mellan avokadokonsumtion och den allmänna kostkvaliteten.
Petersen förklarade att eftersom endast två procent av amerikanska vuxna regelbundet äter avokado, försökte forskarna bekräfta om att inkludera avokado i någons dagliga kost skulle kunna öka deras kostkvalitet avsevärt.
Före studien genomförde forskarna telefonintervjuer med deltagarna. Intervjuer hölls också under studiens gång för att ta reda på vad deras kostintag var under de senaste 24 timmarna.
Forskarna utvärderade också deras kost med hjälp av Healthy Eating Index för att mäta hur väl de följde de amerikanska kostriktlinjerna.
Forskarna arbetade med 1 008 deltagare som delades upp i två grupper. En grupp fortsatte med sin vanliga kost och begränsade sitt avokadointag under den 26 veckor långa studien. Den andra gruppen inkluderade en avokado om dagen i sin kost.
Petersen sa att deltagarna som konsumerade en avokado om dagen ”ökade sitt efterlevande av kostråden avsevärt.” Detta tyder på att vissa strategier, som att äta en avokado om dagen, ”kan hjälpa människor att följa kostråden och förbättra kvaliteten på deras kost.”
I studien klassificerade forskarna avokado som en grönsak och de observerade en ökning av grönsaksintaget kopplat till avokadointaget.
Några deltagare ersatte också vissa ohälsosammare alternativ med avokado. Petersen varnade för att dålig kostkvalitet avsevärt ökar risken för tillstånd som hjärtsjukdomar, njursjukdomar, typ 2-diabetes och andra förebyggbara sjukdomar.
Hon rådde att förbättra människors efterlevnad av kostråd är ett effektivt sätt att hjälpa till att minska risken för att utveckla kroniska sjukdomar och ”förlänga hälsosam förväntad livslängd.”
Petersen har genomfört liknande studier om effekterna av matbaserade interventioner, inklusive sambandet mellan pistaschmandlar och kostkvalitet. Hon tillade dock att mer forskning behövs för att ta reda på vilka andra matbaserade strategier som kan användas för att förbättra människors efterlevnad av kostråd.
Hälsosamma sätt att inkludera avokado i en balanserad kost
Avokado är lätt att inkludera i kosten genom att göra gröna smoothies eller lägga dem till äggröra. De kan också användas som ersättning för dippar som majonnäs och gräddfil. Här är några tips på hur du kan lägga till avokado i näringsrika måltider:
Kryddad
Håll det enkelt genom att strö lite salt och peppar över avokadon. Andra smakrika kryddor att testa inkluderar balsamvinäger, cayennepeppar, citronsaft eller paprika.
Skär avokadon i bitar, tillsätt dina favoritkryddor och servera.
På toast
Börja dagen med avokado på toast, ett nyttigare alternativ till vanliga pålägg som smör och margarin. Avokadon kan också puréas som ett pålägg på toast och smörgåsar för en mer näringsrik måltid.
I sallader
Studier tyder på att de extra kalorierna från fett och fiber i avokado kan hjälpa människor att känna sig mättare längre, vilket i sin tur kan minska kaloriintaget vid senare måltider. Eftersom sallader ofta har ett lågt kaloriinnehåll kan avokado göra dem till en mer mättande måltid.
I soppor
Avokado kan användas som huvudingrediens i avokadosoppa. Bitar av superfrukten kan också tillsättas i andra soppor.
Intressant.
Äter en avokado om dagen. I en sallad med grönkål, brännässla, några körsbärstomater, två msk olivolja, äppelcidervinäger, citronsaft, tranbär, gojibär, aroniabär, en torkad aprikos, salt och peppar. Till detta rött kött.
Angående brännässla så plockar man de spädaste bladen. Sköljer dom. Krossar dem med näven så de inte sticker. Brännässla ger bl.a.:
Vitamin A (synen och immunförsvaret),
Vitamin C (immunförsvaret och antioxidativa egenskaper),
Vitamin K (blodkoagulering och benhälsa),
Vitamin B-komplex (celltillväxt och produktion av röda blodkroppar),
Järn (bildning av hemoglobin och syretransport),
Kalcium (benstyrka och nervfunktion),
Magnesium (muskel- och nervfunktion, jämn hjärtrytm),
Kalium (reglerar blodtrycket och stödjer hjärtfunktionen),
Mangan (metabolism, benbildning, blodsockerreglering),
Klorofyll (renande och antiinflammatoriska egenskaper),
Polyfenoler (antioxidativa egenskaper, minskar risk för kroniska sjukdomar),
Flavonoider (antiinflammatoriska och antioxidativa effekter),
Beta-sitosterol (minskar inflammation, stödjer prostatahälsa).