Att torka frukt är ett utmärkt sätt att bevara mat som du odlar i din hemmaträdgård. Denna metod är också ett hälsosamt sätt att göra goda fruktsnacks för din familj.

Men denna metod kan fortfarande användas även om du inte har en torkugn.

Du kan antingen torka frukt och andra sorters mat i det fria eller använda en ugn.

Lufttorkning i det fria
Lufttorkning är bäst för lågfuktighetsprodukter som inte behöver extra värme för att dra ut vatten. Saker som citrusskal och örter är perfekta för denna metod.

För att lufttorka mat hemma, sprid ut föremålen på ett galler över en plåt och placera dem på en sval plats i köket, eller i din avstängda ugn. Se bara till att du inte råkar sätta på ugnen medan de är där.

Citrusskal kan ta flera dagar att torka helt, medan örter kan ta en eller två dagar.

Citrusskalen är klara när de blir hårda och knäpper om du böjer dem. Samtidigt kommer örter att ändra färg och smulas sönder om du gnuggar dem mellan fingrarna.

Om skalen är böjliga eller örterna inte smulas, fortsätt att torka dem. Förvara de torkade citrusskalen och örterna i en lufttät behållare eller en zip-påse i ditt skafferi eller frysen.

Ugnstorkning
Ugnstorkning är idealiskt för livsmedel med mer fukt, som grönsaksrester, jerky eller vattenfyllda frukter som behöver lite värme för att torka.

För att ugnstorka mat, placera föremålen på ett galler över en plåt. Skär dem vid behov i skivor eller mindre bitar.

Värm ugnen på lägsta möjliga temperatur. Placera föremålen i ugnen i flera timmar eller över natten, beroende på tjockleken på föremålen och hur mycket vatten de innehåller. När frukten når den textur du önskar, stäng av ugnen och låt föremålen ligga kvar i ugnen och svalna till rumstemperatur tillsammans.

Grönsaksrester för buljonger eller såser ska vara helt hårda och fullständigt torkade. Samtidigt bör frukter och jerky för snacks vara något böjliga, vilket innebär att de är torra men inte spröda.

Förvara de torkade föremålen i lufttäta behållare i skafferiet, kylskåpet eller frysen.

naturalnews.com, En snabb guide till lufttorkning av frukt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här