En studie har visat att tvätt av frukt inte tar bort skadliga bekämpningsmedelsrester.
”Noterbart är att fördelningen av bekämpningsmedel i äpplets skal- och fruktköttlager visualiseras genom Raman-avbildning, vilket bekräftar att bekämpningsmedlen tränger igenom skalet in i fruktköttet (∼30 μm djup). Således kan risken för intag av bekämpningsmedel från frukt inte undvikas genom enkel tvättning, annat än genom skalning,” stod det i studiens avsnitt ”Sammanfattning”.
Forskarna utvecklade en ny metod för bekämpningsmedelsdetektion i livsmedel, främst genom att integrera flera befintliga tekniker för att förbättra förmågan att upptäcka bekämpningsmedel i livsmedel.
”Matsäkerhet är avgörande för människors hälsa och kräver utveckling av icke-destruktiva, bekväma och mycket känsliga metoder för att upptäcka skadliga ämnen. Denna studie integrerar cellulosa-upplösning, linjär återbildning, in situ nanopartikelsyntes och strukturell rekonstitution för att skapa flexibla, transparenta, anpassningsbara och nanovridna cellulosa/Ag-nanopartikelmembran (NWCM-Ag),” stod det i studiens avsnitt ”Sammanfattning”, där teknikerna som integrerats beskrivs, innan den förklarade den förbättrade förmågan som denna metodintegration har uppnått. ”Dessa tredimensionella nanovridna strukturer förbättrar avsevärt den rumsliga elektromagnetiska kopplingseffekten av metallnanopartiklar på membranytan och ger en 2,3 × 10⁸-förstärkning av yt-förstärkt Raman-spridningseffekten (SERS) för spårdetektering av bekämpningsmedel i livsmedel.”
För att förtydliga är yt-förstärkt Raman-spridning (SERS) en spektroskopisk teknik som möjliggör analys ner till enskilda molekylnivåer.
Noterbart är att dessa skalor är mindre än våglängden för färgerna i synligt ljus, så att ”se” objekt på denna skala är omöjligt.
”Individuella rengöringsprocesser och bekämpningsmedlens genomträngningsförmåga kan medföra att bekämpningsmedel finns på andra ställen än ytan av frukten,” stod det i studien på sida E.
infowars.com, Studie: Att tvätta frukt tar inte bort bekämpningsmedel