En ny studie visar att personer som haft covid-19 får immunitet mot coronavirus som kan vara i åratal eller decennier. Informationen kan överskugga planerna för omfattande vaccinationer, skriver New York Times.

Studien visar att åtta månader efter en covid-19-infektion har de flesta fortfarande tillräckligt med immunceller för att avvärja viruset och ett nytt insjuknande. Forskarna fann att antikroppar, B-celler och två typer av T-celler finns kvar långt efter sjukdomsperioden. Vissa immunceller minskade något, vilket är normalt när en infektion är avklarad, men trots det ökade B-cellerna med tiden, något som förvånar forskarna.

”That amount of memory would likely prevent the vast majority of people from getting hospitalized disease, severe disease, for many years,” sa Shane Crotty, virolog vid La Jolla Institute of Immunology och som är medförfattare till rapporten.

Många immunologer har också noterat att det är naturligt att antikroppsnivåerna sjunker efter att en sjukdom är över. Dessutom är antikroppar bara en del av det totala immunsystemet. Även om antikroppar i blodet behövs för att blockera viruset och förhindra en andra infektion är det immuncellerna som ”kommer ihåg” viruset, säger forskarna.

Läs mer på newsvoice.se, Studie: Immunitet mot coronavirus kan bestå i åratal, decennier

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här