Den lettiska finansministern Vjaceslavs Dombrovskis anklagar de svenska bankerna att ha tvingat Lettland in i euron. Detta kom fram i slutet av en intervju som den fransk/tyska tv-kanalen Arte gjort. Intervjun börjar cirka 5 minuter och 50 sekunder in i den populära VOX POP-sändningen. De sociala kostnader för euro-inträdet skulle ha varit enormt höga, klagar Dombrovskis. Under finanskrisen efter 2008 krympte ekonomin med 20%. Arbetslösheten är rekordhög. Många dog av fattigdomen.

2008 lånade IMF 7,5 miljarder euro till Lettland. Ca 10 % av befolkningen tvingades fly Lettland p.g.a. de extrema sparåtgärder som IMF, EU-kommissionen och de svenska bankerna krävde. Andra uppgifter talar om 20 %. Speciellt den unga och välutbildade delen av befolkningen lämnade Lettland.

Svenska banker deltog med 864 milj euro i långivning till Lettland under ledning av Swedbank, som är den största banken i Lettland, följd av SEB och Nordea. Lettlands banker är betydligt mindre. Swedbank var nära att gå omkull i Lettland genom sin lättvindiga utlåningspolitik. De flesta lån var i euro, även till privatpersoner. Folk tjänade dock sina pengar i Lat.

Egentligen ville den lettiska regeringen devalvera med 40% uppger den lettiska finansministern Vjaceslavs Dombrovskis för Arte. Men det hade inneburit att sakvärden som de svenska bankerna hade fått in som säkerheter för sina lån hade blivit betydligt mindre värda. Dessutom hade ännu fler låntagare slutat att återbetala sina krediter till de svenska bankerna, då kursen hade blivit sämre.

För att förhindra devalveringen i Lettland startade de svenska bankerna och finansministern Anders Borg (M) enorma påtryckningar på det lilla landet. Sverige hotade med att inte betala ut resterande lån. Den dåvarande lettiske regeringschefen Valdis Dombrovskis klagade, att Anders Borgs beteende skulle ha varit ännu aggressivare än det från IMF och EU-kommissionen. Borg ville undvika med alla medel att den svenska skattebetalaren skulle rycka ut och rädda Swedbank. Att tusentals fattiga i Lettland svälter och dör bryr sig moderaten Anders Borg inte om.

Läs mer på whitetv.se, Svenska banker tvingade Lettland in i euron enligt Lettlands finansminister

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här