Lördagen den 24 maj demonstrerade över 2 miljoner människor runt hela världen emot företaget Monsanto samt förbud emot GMO, March Against Monsanto. Här är en rapport från evenemanget i Göteborg. Vaken var på plats och rapporterar här om manifestationen.

När klockan blir 14.00 är vi närmare 300 personer samlade på Järntorget redo att börja marschera. Några har med sig egna skyltar och andra uppmuntras att ta för sig ur högen med färdigmålade skyltar. Förbipasserande tittar nyfiket på dem. Solen lyser starkt, och lika strålande är energin i gruppen! Det är ett taggat och muntert gäng med killar och tjejer i alla åldrar, vissa har åkt ända från Dalarna och Västervik för att delta. Alla med det gemensamma målet att uppmärksamma människor på problemen med genmodifierad mat, företag som Monsanto m.fl. som vill ta över kontrollen över världens mattillgångar genom att genmanipulera, ta patent på fröer och använda gifter i maten (detta företag står bakom gifter som Agent Orange, DDT, Aspartam, RoundUp, m.fl.). Alltsammans medan de flesta människor sover och inte anar något.

En av demonstranterna, Andreas, frihetskämpe och aktiv i Vaken.se berättar:
– Det är härligt att se att människor verkligen börjar vakna och ifrågasätta världen de lever i. Nyss kom det fram ett par flickor i 9-årsåldern och frågade oss vad min skylt med det anti-allseende ögat betydde. De hade sett popstjärnor ha på sig den symbolen. Jag tror att vi lyckades förklara så att de förstod, det är fantastiskt med vakna barn!

Efter lite musik och tal och ett rungande ”Hell NO GMO!” vandrar vi iväg. Kämparglöden är stor i gruppen och Andreas är en av de som leder marschen med megafonen, och en energifull kör skanderar med i:

”Sick of lies, sick of GREED – we don’t want you toxic SEED!”
”Stoppa Monsanto!”
”This is the time, this is the hour, ban GMOs we have the POWER!”
”Det gäller våra liv, det gäller våra barn – ingen Monsanto i våran mat!”
”Buzz, Buzz Save the bees! They help flowers and the trees!”
”Monsantos frön ger oss död.”

Med varje steg under marschen ökar gruppens energi. Människor stannar till och verkligen tittar på skyltarna, tar foton och filmar. Turister på en dubbeldäckare plockar snabbt fram kamerorna. Vandringen går via Haga in till Gustav Adolfs torg där det hålls tal.
– Det kändes som något revolutionerande hände och det tror jag faktiskt att det gjorde, berättar Andreas senare. Tillsammans bidrog vi till att vara förändringen vi vill se i världen samt markera att vi tillåter inte gifter, genmodifierad mat, lögner, död och korruption. Mat är en rättighet inte något ett företag skall ha kontroll på.

HELL NO GMO!! HELL NO GMO!! Göteborgarna var taggade

Andreas från Vaken redo för marsch, March Against Monsanto.

facebook.com/MarchAgainstMonstanto