I en förkrossande juridisk förlust för den industriella jordbrukssektorn har en jury i Georgia beordrat Bayer – moderbolag till Monsanto – att betala 2,1 miljarder dollar till en man som hävdar att företagets ogräsmedel Roundup orsakade hans cancer. Domen är en av de största straffskadeersättningarna i USA:s historia och blåser nytt liv i den intensiva debatten kring glyfosat, den aktiva substansen i Roundup, och dess kopplingar till cancer.
Fallet som kan omforma företagsansvar
John Barnes, käranden i målet, lämnade in sin stämningsansökan 2021 efter att ha utvecklat non-Hodgkins lymfom – en cancerform han menar orsakats av flera års exponering för Roundup. Hans juridiska team hävdade att Monsanto – som köptes upp av Bayer 2018 – kände till riskerna men dolde dem för allmänheten.
”Det har varit en lång resa för honom … och han var glad att sanningen om produkten har kommit fram,” sa Barnes advokat, Kyle Findley. ”Detta är ännu ett exempel på Monsantos vägran att ta ansvar för att ha förgiftat människor med denna giftiga produkt.”
Bayer hävdar dock att glyfosat är säkert och hänvisar till godkännanden från tillsynsmyndigheter världen över. I ett uttalande sa företaget:
”Vi håller inte med om juryns dom, eftersom den strider mot den överväldigande vetenskapliga evidensen och den enhetliga bedömningen från tillsynsmyndigheter och deras vetenskapliga utvärderingar globalt. Vi anser att vi har starka argument i överklagandet för att få domen upphävd.”
Detta är dock inte Bayers första rättsliga strid – och inte heller den största. Sedan förvärvet av Monsanto har företaget ställts inför över 100 000 stämningar kopplade till Roundup, varav många har förlikats för 10 miljarder dollar, samtidigt som man fortfarande kämpar med 67 000 pågående fall.
En historia av kontroverser: Från Agent Orange till Roundup
Monsantos arv är kantat av kontroverser. Företaget var en nyckelproducent av Agent Orange, det giftiga avlövningsmedlet som användes under Vietnamkriget och som har kopplats till allvarliga hälsoproblem hos både veteraner och vietnamesiska civila. Decennier senare blev Roundup – som introducerades på 1970-talet – världens mest använda bekämpningsmedel, trots allt fler bevis på dess faror.
År 2015 klassificerade Världshälsoorganisationens internationella cancerforskningsinstitut (IARC) glyfosat som ett ”sannolikt cancerframkallande ämne för människor.” Ändå har USA:s miljöskyddsmyndighet (EPA) och andra tillsynsorgan hävdat att ämnet är säkert – en diskrepans som kritiker menar beror på företagens inflytande över regleringsmyndigheterna.
Glyfosatens framtid: Kommer Bayer att överge Roundup?Bayers juridiska bekymmer har haft sitt pris. Bolagets aktie föll med 6,6 procent efter domen och nådde den lägsta nivån sedan 2004. Analytiker menar att företaget till slut kan komma att sluta sälja Roundup i USA – om inte lagstiftare ger starkare rättsligt skydd.
Analytiker från Goldman Sachs påpekade att även om domen i Georgia sannolikt kommer att minskas i en överklagan, ökar fallet trycket på Bayer att lösa rättstvisterna. Samtidigt sätter företaget sitt hopp till en eventuell prövning i USA:s högsta domstol år 2025, vilket skulle kunna begränsa framtida stämningar.
Vad detta innebär för konsumenter och hälsoförespråkare
För förespråkare av naturlig hälsa är denna dom ett avgörande ögonblick. Den understryker kraften i folklig juridisk kamp mot företagsjättar – och det akuta behovet av transparens kring kemikaliesäkerhet.
Medan Bayer kämpar för att få domen upphävd står en sak klar: Striden om glyfosatets säkerhet är långt ifrån över. Och för miljontals människor som har använt Roundup – ovetande om dess risker – kan rättvisa nu äntligen vara inom räckhåll.
Håll dig informerad. Var vaksam. Din hälsans frihet hänger på det.
naturalnews.com, Dom på två miljarder dollar mot Roundup: Ett historiskt slag mot Bayer och en seger för hälsans frihet