Officiella amerikanska och jordanska källor uppger i dagarna, att länderna trappar upp träningen av syriska oppositionsstyrkor för att om möjligt upprätta ”bufferzoner” vid Syriens södra gräns. De tänker avsluta träningen av 3000 officerare åt Fria syriska armén fram till slutet av april. Ena alternativet är en zon i södra öknen på vid jordanska och irakiska gränserna, där hittills få strider ägt rum. Efter två månader skulle rebellerna kunna dra vidare västerut, till Daraa vid israeliska gränsen. Enligt rebellkällor vill man försvara zonerna med egna luftvärnsrobotar, utan militärt stöd utifrån.

Del i de galna beräkningarna verkar vara att inta de områden som al-Qaida ännu inte kontrollerar. ”Det sista någon vill, är att al-Qaida får fotfäste i södra Syrien intill Israel. Det vore domedagsscenariet”, menade en amerikansk diplomat. Med tanke på att en ”Fri syrisk armé” skild från al-Qaida egentligen inte finns, kommer resultatet av dessa planer högst sannolikt att bli precis det – och det med bärbara luftvärnsrobotar ”MANPADS”, med vilka israeliska plan kan skjutas ned.

Amerikanska regeringen påstår sig vara bekymrade över de 20 000 MANPADS som försvann från Gaddafis arsenaler. I själva verket vet de mycket väl, att flertalet av dessa finns hos al-Qaida, vilka ju är Obamas bundsförvanter i Libyen, Syrien och på andra håll. En del av USA:s verksamhet i Benghazi, som attackerades den 11 september, var att administrera överföringen av sådana till Syrien.

Idén, om att utlösa ett större krig från en ”befriad zon” erkänd av USA i Syrien, har förespråkats av en viss Fred Hof sedan denne lämnat amerikanska UD september 2012. Hof avgick efter motstånd från UD och Pentagon och försöker sedan dess genomföra det utifrån från sin nuvarande post på Atlantic Council. Hof och andra interventionister försöker upprätthålla amsagan, att USA sitter på ”Wunderwaffen”, med vars hjälp islamistgäng skulle kunna försvara en ”frizon” mot en modern armé. Om de behöver hjälp kan de, enligt Hof, alltid ta till sina distansvapnen. Så inget amerikanskt blod kommer spillas.

Den som går på dessa livliga fantasier kan mycket väl ha säkrat sig en plats i ett tredje världskrig. En sak till: Obama har, för att få igenom dessa planer, tvingats gå via CIA och privata ombud, då militären under försvarsstabschefen general Dempsey inte vill ha med det att göra. Obama-administrationen har vägrat kommentera huruvida man tränar syriska rebeller. Pentagons talesman George Little förnekade dock nyligen, att ”försvarsdepartementet” skulle göra det, vilket innebär ett implicit erkännande, att träningen lagts på entreprenad åt legosoldatsbemanningsföretag som Xe och/eller CIA.

Originaltext: larouche.se, Syrisk rebellarmé tränas i Jordanien av USA

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här