Om du har en häck hemma i trädgården så är det bra att regelbundet sköta om den. Det så att den håller sig jämn och fin. Det kan du göra genom att då och då trimma och klippa den. Förslagsvis med häcksaxar. Men när är det dags att klippa häcken? Ja, det beror på vad för växt din häck består av och när den blommar på året. Generellt är det så att lövhäckar kan klippas tidigt om våren och barrväxter om hösten, men det finns vissa undantag. En del vårblommande häckar är dumt att klippa före de blommar, då missar du ju det!

Ha rätt verktyg för att trimma din häck

När du ska trimma eller klippa din häck kan det vara bra med olika verktyg, beroende på vad det är för typ av häck du har. Det finns allt från handhållen häcksax till en liten sekatör så väl som det finns elektriska häcksaxar och grensaxar.

En låg häck med raka snitt kan du använda en handhållen häcksax på. Är det bara mindre grenar eller enstaka löv räcker det bra med en sekatör. Är det längre sträckor med häck är det bra med elektriska verktyg, det underlättar jobbet. Se bara till att klippa bort grova grenar före, med en grensax.

Hur ska häcken klippas?

En häck bör alltid vara bredare vid basen. Det är för att ljuset ska nå längs med hela häcken samt att den inte ska bli allt för gles nedtill. Olika häckar bör beskäras på olika sätt. Är det till exempelvis en syrenhäck, så kan du trimma den när som helst under hela säsongen. Är det däremot en avenbok, så är det en lövhäck och lövhäckar bör beskäras under JAS-perioden. Alltså mellan juli, augusti och september. Det finns många bra guider på nätet när och hur du bör beskära.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här