Taibbi sågar banker som är ”Too Big to Jail”

bank Manifestation Belgien Karen Hudes bankparasitmålet överklagas till Högsta domstolen

I sin senaste artikel i Rolling Stone berättar den skrivande redaktören Matt Taibbi om storbankerna som inte bara för stora att gå under utan också ”För stora för att kunna fängslas” i en artikel som heter ”Gangster bankers: Too Big to Jail”. Han ger en förödande bild av ett hänsynslöst amerikanskt justitiedepartement i ett hemligt samförstånd med världens största brottslingar – de internationella bankerna som tvättar pengarna åt världens största narkotikahandlare och terrorister – och eftersom de är för stora för att få gå under, får garanti att de aldrig kommer att sitta i fängelse och aldrig ens betala personliga böter för sina svindlerier.

Taibbi lägger fokus i sin väldokumenterade artikel på före detta medarbetaren på justitiedepartementet Lannie Breuer, på den brittiska jättebanken HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation), schweiziska UBS och andra banker som var inblandade i manipulationen av Libor-räntan, vilket han kallar för den största brottssvindeln någonsin.

Taibbi påpekade att justitiedepartementet tre gånger hade avslöjat att HSBC höll på med skandalös penningtvätt åt dem som finansierade al-Qaida samt åt mexikanska narkotikakarteller. Varje gång fick de böter, förbud mot dåligt uppförande, för att sedan få fortsätta med det de gjorde, som om ingenting hade hänt.

– De bröt mot varenda j-a lag i boken, citeras Jack Blum en erfaren senatsutredare av ekonomisk brottslighet som fortsatte:
– De åtog sig varje tänkbar illegal och brottslig affär.

Så tidigt som 2003 beordrade amerikanska centralbanken att HSBC skulle upphöra med alla affärer med den saudiska banken al-Rajhi Bank, en del av den så kallade ”gyllene kedjan” som består av dem som finansierar al-Qaida. Men i februari 2006 upphävdes beslutet och HSBC återupptog affären och tvättade ytterligare 1 miljard dollar in i amerikanska banker. HSBC tvättade 19 miljarder dollar av iranska pengar in i det amerikanska banksystemet, vilket var ett direkt brott mot sanktionerna; och mellan 2006-2009 bearbetade HSBC hela 200 biljoner dollar i banköverföringar genom dess amerikanska filial med ingen som helst tillbörlig omsorg.

– En klass som får gripas och en klass som inte får gripas. Vi har alltid misstänkt det och nu erkänner man det. Vad ska vi göra nu då? slutar Taibbi sin krönika

Samma dag som Taibbis artikel publicerades, höll Senatens bankutskott årets första utfrågning av chefer för de myndigheter och regeringsdepartement som är ansvariga för banköversyn. Den nya ledamoten Elizabeth Warren bevisade där att begreppet ”Too Big to put to Trial” är det som gäller, sedan hon trots upprepade frågor inte fått någon att kunna berätta om någon bank som faktiskt har ställts inför rätta i hela de senaste årens bankkris.

Läs http://www.rollingstone.com/politics/news/gangster-bankers-too-big-to-jail-20130214

Se Elizabeth Warren lansera uttrycket ”Too Big to put to Trial” i senatens bankutskotts förhör: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=dxhyUAWPmGw

Originaltext: larouche.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here