Kommer du ihåg skandalen med Libor-räntan? Du vet det där som politiker och mainstream media inte la ner stor kraft på att debattera och analysera. Det kan vara värre än befarat om man ska tro journalisten som avslöjade det från början. Troligen är räntenivån ett rent påhitt.

LIBOR står för London Interbank Offered Rate och anger räntan som banker använder för att låna till varandra. För några år sedan avslöjade journalisten Matt Taibbi att den var manipulerad. Nu hävdar han att den är ett rent påhitt.

LIBOR är tänkt att fungera som följande: Varje morgon kl 11 London-tid meddelar världens 20 största banker en kommitté hur mycket de tror sig behöva betala för osäkrade lån från andra banker. Kommittén tar bort de fyra högsta respektive lägsta talen och låter ett medeltal av resterande 12 bli LIBOR-räntan.

Nu visar det sig att inrapporteringarna sannolikt är lika påhittade som en saga av H.C. Andersen. Enkelt uttryckt har banker hittat på och manipulerat räntan till egen fördel oavsett marknadens naturliga krafter.

Som det är tänkt i varje fall. Vid det här laget står det klart att det inte finns några naturliga krafter alls annat än de som bestäms på hög nivå.

Nu kanske vissa ”förståsigpåare” säger att det inte rör oss i Sverige, att vi har ett eget referenssystem med Stibor-räntan. Till det kan man bara säga goddag yxskaft. Lika klokt som att hävda att svenskt havsvatten inte har något med världshaven att göra.

Faktum är att vi ingår i ett system vi inte har reell makt över. Den krassa verkligheten är att samhällets nav, pengarna, är en illusion för att kunna ha makt och kontroll över det monetära ekonomiska systemet och därmed över oss.

Den dagen när vi kommer kunna rösta om bankers vara eller icke vara kommer vi kunna utropa: ”Äntligen, efter tusentals år, har vi uppnått full demokrati”.

Läs mer på palbergstrom.com

1 KOMMENTAR

  1. Det är ni på vaken.se som saknar makt då ni har en massa myter om makten som ligger i vägen. Som påhitten NWO, Illuminati och liknande.

    Jag anser jag har makt att påverka samhället.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här