Det är väl känt inom den akademiska ekonomiska världen att ”Trollkarlen från Oz”, skriven av L. Frank Baum år 1900, är laddad med kraftfulla symboler för monetära reformer, något som var kärnan i den populistiska rörelsen och demokraten William Jennings Bryans försök att bli president i USA år 1896 och 1900.

Den gula tegelvägen (guldmyntfoten), Smaragdstaden (greenback-dollar), och till och med Dorothys silverskor (ändrade till röda skor i filmversionen) var symboler för Baums och Bryans uppfattning att om man lade till silvermynt till guldmyntfoten skulle detta ge de pengar som så väl behövdes i 1890-talets USA som satt fast i en svår depression.

Filmen The Secret of Oz för fram påståendet att Baums symboler representerar den enda lösningen för att lindra de växande ekonomiska svårigheterna i USA – och i resten av världen.

anarchos.se, The Secret of Oz

1 KOMMENTAR

 1. Till Monika som är medlem i Kyrkan och till oss andra som är med på Jorden.
  Smygändringen av Sveriges grundlag ska kunna ge åtta års fängelse för den journalist som avslöjar krigsbrott i ett land som är medlem i NATO.
  Till allla: ”Vem vågar då vara Guds vinodlare i den trädgård som vi ärvde
  och som Vi nu är på väg att fördärva.”
  Dagen efter en dag i bastun när jag hade talat om klimatet med en vän så ringde min granne till mig och sade: ”Du har en vecka på dig att flytta härifrån”
  En annan granne lovade och sade: ”Jag skall slå ner dej så djupt i marken
  att du aldrig kommer upp, din gubbdjävel !”
  Dä ä livat i Mickelsträsk, jag funder på att flytta härifrån och skapa Ett Annat Vi.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här