Ukrainas förre president, Viktor Janukovitj, vänder sig i ett brev till flera europeiska regeringar och föreslår att Europarådet tillsätter en oberoende kommission för att undersöka statskuppen som störtade honom och hans regering den 23 februari 2014. I en intervju i anslutning till den tredje årsdagen av kuppen där flera journalister deltog, en av dem från TASS, sa Janukovitj att många vittnen från de våldsamma protesterna på Maidan inte vågar yttra sig till Ukrainas myndigheter men vore beredda att ”vittna inför en internationell kommission som upprättas för att uppfylla avtalet från den 21 februari (2014) och där företrädare för oppositionen såväl som internationella experter deltar.”

Janukovitj sa att Ukrainas nuvarande statsåklagare Jurij Lutsenko personligen organiserade de illegala aktiviteter och mord som skedde på Maidan och att aktivisterna där var beväpnade och beredda att använda dem: ”Här talar vi om mord på oskyldiga människor som besköts från byggnader ockuperade av Maidan-aktivisterna” sa Janukovitj. ”Inte en enda medlem från den högra sektorn dödades. De sköt helt enkelt på vanliga människor som kommit till Maidan. Dessa människor befann sig på ett område som krypskyttarna lätt kunde sikta på från de byggnader där de befann sig. Det finns många bevis och människor som är beredda att vittna.”

Ukrainas ex-president skickade även ett brev till USA:s president Trump i vilket han bad om ”en objektiv, rättslig och politisk utvärdering av aktioner från amerikanska aktivister under krisen i Ukraina”. ”Idag vet vi att att dessa fick generösa bidrag och betalning av olika internationella stiftelser” samt att de stöddes av Västeuropa och USA. Dessutom stödde USA:s förre ambassadör i Ukraina, Geoffrey Pyatt, att den ukrainska regeringen angrep civilbefolkningen i Östra Ukraina med tunga vapen.

Originaltext: larouche.se