Så kallad ultraprocessad mat (UPF) ökar risken för cancer och hjärtsjukdomar, enligt två stora långtidsstudier som publicerades i British Medical Journal. Det skrev Nordic Nutrition Council i oktober 2022. I år varnar andra forskare återigen för Ultra Processed Food.

Har du noterat att i många amerikanska biofilmer när en familj ska äta frukost står det ett paket med snabbflingor på bordet? Det är matindustrin som produktplacerar sina produkter. Sedan en period har misstankar funnits att dessa produkter är hälsoskadliga.

De skadliga effekterna av ultraprocessade livsmedel ignoreras eller underskattas trots att många studier visar dess negativa konsekvenser, skrev forskarna 2022. Två år senare konstaterar forskare att ultraprocessad mat är direkt kopplad till 32 skadliga hälsoeffekter, inklusive en högre risk för hjärtsjukdomar, cancer, typ 2-diabetes, negativ psykisk hälsa och tidig död, enligt världens största granskning i sitt slag, skriver The Guardian.

De senaste resultaten som även de publicerats i BMJ omfattade nästan 10 miljoner människor och forskarna understryker behovet av åtgärder för att minska exponeringen för UPF.

I granskningen deltog experter från ett antal ledande institutioner, bland annat Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA, University of Sydney och Sorbonne University i Frankrike.

Läs mer på newsvoice.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här