Idag tillkännagavs 2015 års Nobelpris i medicin. En del av priset går till den kinesiska forskaren dr. Youyou Tu för skapandet av ett berömt läkemedel mot malaria. Läkemedlet baseras på den uråldriga kinesiska läkeväxten artemisinin (Artemisia Annua). Växten är en kinesisk släkting till vår egen malört. På svenska heter växten sommarmalört och namngavs av Linné år 1753. I Kina har örten använts i årtusenden för att t ex bota feber.

Turerna kring hur den uråldriga kunskapen om örten hamnade i läkemedelsbolagens händer är speciell.

Själva upptäckten av hur örten botade malaria gjordes under Vietnamkriget, då kinesiska forskare behövde hitta bot mot malaria för soldaterna. I ”Projekt 523” hittade man fram till det verksamma ämnet i örten artemisinin. När kriget var slut fanns en motvilja i Kina att dela med sig av kunskaperna av att bota malaria med artemisinin. Man misstänkte att läkemedelsföretagen skulle utnyttja och missbruka de kinesiska kunskaperna, bara för att tjäna pengar.

Till slut kom dock kunskapen till läkemedelsbolagen och idag används ett derivat ur växten och säljs över hela världen som ett botemedel mot malaria. Professorn som skapade läkemedlet, dr. Youyou Tu, prisades av The Lasker Foundation 2011, för sina upptäcker och framtagandet av medicinen. Nu har alltså samma forskare även prisats med en del av 2015 års Nobelpris i medicin.

Läs mer på Canal 2nd Opinion

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här