Tidigare under dagen meddelade den amerikanska försvarsministern Lloyd Austin att USA inte kommer att dra ner på trupperna i Tyskland som före detta president Donald Trump hade planerat, utan istället kommer att öka med ytterligare 500 extra trupper. Dessa kommer att vara permanent stationerade i staden Wiesbaden redan under hösten, berättade Austin vid en presskonferens. I Wiesbaden ligger redan en amerikansk militärbas och ett militärt flygfält.

Under sommaren 2020 bestämde den dåvarande amerikanska presidenten Donald Trump att dra tillbaka 12 000 av cirka 35 000 amerikanska soldater från Tyskland och istället flytta dessa till andra europeiska länder. Beslutet som var starkt kritiserat av tyska tjänstemän i Berlin vilka menade att detta skulle undergräva NATO, stoppades av presidenten Joe Biden i februari.

Syftet med ytterligare 500 trupper, enligt Austin är att öka närvaron, förhindra konflikter och om det behövs ”slåss och vinna”. Det ökade antalet trupper kommer att öka kapaciteten för rymd-, cyber- och elektronisk krigföring samt förbättra förmågan att “öka styrkorna med ett ögonblicks varsel för att försvara våra allierade.”

Läs mer på newsvoice.se, USA planerar att skicka 500 extra trupper till Tyskland enligt Pentagon