En av USA:s största ekologiska gårdar – Azure Farms – kan tvångsbesprutas med mycket skadliga bekämpningsmedel som tex Monsantos Roundup. Aggressiv lobbying från GMO-industrin och korruption antas ligger bakom övergreppet.

Azure Farms, USA:s största oberoende ekologiska bondgård, har varit ekologiskt certifierade i 18 år. De är belägna i Moro, Central Oregon, i Sherman County, där de producerar vete, ärter, korn, en äldre form av vete och kött av högsta kvalitet på 2000 tunnland, vilket motsvarar London Citys yta gånger 2,8.

Nu är risken överhängande att de får sina jordar förstörda genom tvångsbesprutning med de mycket skadliga odlingsgifterna Milestone, Escort och Round-Up.

Beslutet förväntas fattas inom några få dagar av domstolen i Sherman County. Det är sannolikt, som brukligt i dylika fall, lobbying från GMO-industrin och korruption som ligger bakom galenskapen.

Motivet till tvångsbesprutningen är att en ekologisk bondgård inte kan utplåna ogräs helt, bara hålla efter dem genom kontinuerlig ogräsrensning.

Läs mer på newsvoice.se, USA:s största ekofarm hotas av tvångsbesprutning

13 KOMMENTARER

 1. Har kollat upp vad en lokal källa skriver om detta. Azure Farms ligger mitt i andra veteodlingar och vete från Azure Farms blåser in i de veteodlingarna så Azure Farms måste kontrollera sitt vete. Lyckas de inte med det får de inte längre sälja sitt vete och först som tredje åtgärd kommer deras vete att bli besprutat.

  Att detta gått till domstol antyder att Azure Farms inte gjort något åt problemet.

  • Det kan ju inte vara annat än tvärtom. Odlingar som gränsar till detta ekologiska jordbruk borde se till att inget ogräsmedel och smitta från gmo kan smitta ner ekogården.
   Om man driver ett jordbruk som är ekologiskt och giftfritt kan väl för helvete inte någon i hela världen kräva att det ska besprutas med kemiska preparat. Varför det? Det kan nog varken du eller någon annan svara på.
   Är det på något sätt olagligt eller fel att odla giftfritt?
   Kan någon annan ta skada av att du odlar giftfritt, ekologiskt?
   Är det någon som tar skada och klagar på svenska ekologiska bönder som odlar giftfritt? Knappast!

   • Lagar och regler skiljer sig från varandra i olika länder.

    Sedan är det ju en djup koncentration runt USA här på vaken.se vilket jag ibland har svårt att förstå då USA på flera punkter skiljer sig från Europa.

    • ”lagar o regler skiljer sig från varandra i olika länder”
     Ha! vilket snille du e HM som har kommit fram till det…
     bättre va tyst än att komma med ett så lamt motargument…

     men du vill alltid ha sista ordet fast du inte har nåt att komma med..
     vilken loser..

     • Tala om att dissa ett argument som de flesta tydligen fattar vad de betyder i klartext men tydligen inte du.

      Ta och lär dig hur lagar fungerar för du har ju inte ens grundkunskaperna för det utan verkar dra alla över samma kam.

     • Nu måste jag undra. Vad har du för värderingar som håller på med dessa nedsättande kommentarer utan något som helst innehåll vilket är typiskt för småbarn.

     • ha!!
      du är som ett barn i trotsåldern som klagar på allt o inte förstår när du har fel…
      o din läsförståelse e på ett småbarns nivå.
      o du kallar dig högutbildad…
      ha!!!

  • Du läser engelska så fel. De skriver om weeds. Det vill säga att de påstås bidra till att besvärliga ogräs drabbar grannarna så att de får mer av besvär att bekämpa dessa ogräs.

  • Ta och kolla upp vad LOKALA siter säger om detta istället för att bara ta informationen från EN sida.

   Man behöver bara se några sekunder av denna video och de stämmer inte med hur LOKALA siter beskriver situationen. Denna video tar ju inte upp att de i ekofarmen skulle göra något de var ålagda och hade det gjort det skulle aldrig det som video beskriver ha hänt så det är faktisk som jag ser det att de får skylla sig själva att denna situation har inträffat.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här