Social Media Marketing är en relativt ny term i marknadsföringsbranschen som har blivit ett verktyg som allt fler företag, och fiffiga privatpersoner, använder sig av istället för eller parallellt med traditionell marknadsföring. I den här artikeln går vi igenom vad Social Media Marketing är, hur det fungerar och ger dig några allmänna tips om hur du kan använda sociala medier för att växa ditt nätverk och nå en bredare publik med din marknadsföring.

Just sociala medier är själva grunden till Social Media Marketing och därför är det viktigt att du och dina sociala medier både ser bra ut och är aktiva. Många som är nya med marknadsföring på sociala medier använder ofta smidiga tjänster för att hjälpa sina sociala kanaler att växa snabbt och få en bred bas av användare. Du kan hitta flera sådana tjänster t.ex. på Sollowers eller liknande företag, som hjälper dig att få fler likes, följare och visningar på dina sociala medier.

Hur använder man Social Media Marketing?

Social Media Marketing, eller SMM som det ofta kallas, är när man använder sociala medieplattformar för att marknadsföra sig själv, sitt företag eller till exempel en tjänst man erbjuder. De flesta använder sig av de stora plattformarna som Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest, Twitter eller Snapchat. Beroende på var i världen du vill ha din marknadsföring kan det även vara smart att ta reda på vilka sociala medieplattformar som är populära i specifika länder.

 

En viktig sak att komma ihåg för att inte bli överväldigad och misslyckas innan man ens börjat är att du inte behöver finnas på alla plattformar i början av din SMM-resa. Fokusera på två eller tre plattformar, de du är mest bekväm med så att du kan lägga din tid och energi på att skapa riktigt bra innehåll på just de kanalerna istället för att försöka vara aktiv på åtta olika plattformar samtidigt och inte ha tid för något annat.

För att få ut det mesta ur den tid du lägger på SMM är det viktigt att du inkluderar dina följare i din marknadsföring. User generated content är innehåll som vanliga användare har skapat och genom att dela videoklipp eller snygga bilder med din produkt från vanliga användare ökar du din trovärdighet. När dina potentiella kunder ser att andra vanliga personer använder din produkt eller din tjänst kommer de att känna större trygghet i det du har att erbjuda, eftersom andra personer har testat din tjänst och skapat innehåll som marknadsför dig.

Det är ofta smart att betala populära individer på diverse plattformar så att de skapar user generated content som marknadsför det du erbjuder. Denna delen av SMM kallas sponsored content, alltså innehåll, skapat av andra, som du har sponsrat.

Olika plattformar har olika ton

När du skapar innehåll för olika sociala medier är det viktigt att inte dela samma innehåll på olika plattformar. Tonaliteten och publiken skiljer sig drastiskt mellan vissa plattformar. Att dela en rolig video från Instagram på din LinkedIn kan t.ex. se väldigt oprofessionellt ut eftersom LinkedIn är en seriösare plattform än Instagram stories. Det här är även anledningen till varför det är smartare att börja med ett fåtal plattformar när du är ny med SMM. Du behöver nämligen lägga tid på att skapa innehåll som är anpassat för dina olika plattformar och om du vill se bra resultat är det viktigt att du skapar riktigt bra innehåll för varje plattform där ditt varumärke existerar.

Målet med SMM är i slutändan att locka potentiella kunder till din hemsida där de kan köpa din produkt eller beställa din tjänst. Använd SMM i kombination med att köpa annonsplatser i olika tidningar som Dagens Media eller Aftonbladet för att nå både de som läser kvällstidningen på nätet och de som spenderar all sin skärmtid på sociala medier.

Intressant innehåll kan skapa en dominoeffekt med otrolig räckvidd

Du kanske har hört uttrycket “viral” kopplat till sociala medier. När något innehåll är viralt på nätet kommer praktiskt taget alla som är aktiva på sociala medier att se innehållet i någon form. Allt från unika bilder på kändisar till humor-fyllda inlägg från seriösa företag har blivit virala genom åren och det som gör detta fenomen så attraktivt när det kommer till SMM är att ditt innehåll, om det blir viralt, kommer att delas av tusentals personer och sedan delas av tusentals till och ditt inlägg på Twitter eller Facebook kommer att synas på hundratusentals skärmar, utan att det kostar dig en krona.

Det är denna domino-effekt, även i midnre skala, som du vill nå när du skapar innehåll på dina sociala medieplattformar. Du vill att åtminstone en del av dina följare delar ditt innehåll, så att deras följare i sin tur kan se ditt innehåll, även om de inte följer dig och ditt konto. Och precis som med User generated content får delade inlägg en sorts stämpel av tillit, då innehållet syns på ens vänners sociala medier. Vi litar ju gärna på våra vänner mer än på ett reklamblad eller en annons på Expressen.

För att öka dina chanser att få ditt innehåll delat behöver du lägga lite tid på att hjälpa ditt nätverk av följare växa. Ju fler personer som följer dig, desto fler personer ser allt du delar och desto högre är chansen att någon av dessa personer delar vidare ditt innehåll. För att få hjälp med att få fler följare snabbt kan du kika på tjänster som Sollowers där du kan köpa följare för en liten summa. När du har fler följare få du högre trovärdighet och personer som hittar ditt konto är mer benägna att följa dig och se dina framtida inlägg. Vi människor lockas ju väldigt enkelt av trender, vi gillar gärna det många andra gillar och samma sak gäller på sociala medier.

Kom ihåg #hashtagen

För att få mer synlighet på sociala medier och för att göra det mycket lättare för användare att hitta mer innehåll med ditt varumärke bör du alltid ha ett per hashtags i dina inlägg. En hashtag kan vara något så enkelt som ditt varumärkes namn eller namnet och ett ord som är kopplat till varumärket. Genom att skapa en koppling mellan en hashtag och ditt varumärke kommer användare att använda din hashtag när de delar innehåll som är relaterade till ditt varumärke och när andra personer klickar på hashtagen kommer de att se dina inlägg från ditt konto. Detta är en väldigt enkel metod för att få mer synlighet snabbt och göra att det sponsrade innehåll du köper får en större effekt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här