Ayurveda är en komplex filosofi för hälsa med rötter i den antika vedakulturen. Begreppet härrör från två ord på sanskrit, där ayuh betyder ”liv” eller ”livslängd” och ”veda” betyder ”vetenskap” eller ”helig kunskap”.

Ayurveda och dess systerfilosofi yogan har sina rötter i urgamla skrifter från den antika civilisationen i Indusdalen som bevarats till våra dagar; vedaskrifterna.

På sanskrit benämns hälsa som ”svastha” – som definieras som ett tillstånd där människans olika aspekter som sinne, kropp och själ samverkar harmoniskt och som den ayurvediska filosofin strävar efter att bistå med sina råd och riktlinjer.

Ytterst gör den anspråk bortom ren hälsa; på att synkronisera människan med sin sannaste, innersta natur; att utveckla ens styrka; att arbeta med utmaningar i livet i stort och förebygga sådant som kan påverka negativt.

Filosofin, kan betonas, är därför ingen behandling i sig själv, och man blir som regel inte rekommenderad naturläkemedel och stärkande örter från en ayurvedisk läkare eller hälsoterapeut för att sedan själv luta sig tillbaka i väntan på att bli frisk. Snarare tar den sitt huvudsakliga sikte i en sund och hälsofrämjande livsstil.

Från Indiens utkanter till växande popularitet i Väst
Trots stora politiska omvälvningar genom årens lopp har traditionen bevarats i utkanten av samhället. I det moderna Indien har den fått ett rejält uppsving i popularitet och har i allt högre utsträckning kommit att etableras som ett komplement till modern medicin och sjukvård.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här