Demonstrationer och protester hörs på många håll i spåret efter händelserna i Tunisien och Egypten. Vad är det som håller på att ske? Är det en sann revolution från folket så kan det vara början på någonting mycket stort. Här följer en artikelserie från Hesham Bahari där han tittar på det som just nu ligger i världens fokus.

Demonstrationer och protester hörs på många håll i spåret efter händelserna i Tunisien och Egypten. Vad är det som håller på att ske? Är det en sann revolution från folket så kan det vara början på någonting mycket stort. Här följer en artikelserie från Hesham Bahari där han tittar på det som just nu ligger i världens fokus.

Tahrir-republiken

Läs mer av Hesham Bahari på Newsmill

I Kairos hjärta, Tahrir-torget, ekade en ny slogan ur 2 miljoner strupar i fredags. ”Folket Vill Rena Landet”. Om den gamla regimens huvud hade fallit så lämnade det efter sig hela kroppen. Och revolutionen menar allvar. Det har till och med den gamla regimens chefredaktörer förstått och börjat öppna sina tidningar och tv-kanaler till ett postmubaraks Egypten som har föga likhet med det Egypten som fanns för bara 1 månad sen. Barn och ungdomar med vita handskar och ur alla samhällsskikt har satt ett exempel. I Kairo och i Alexandria ser man dem sopa gatorna och samla skräp och sopor. Budskapet är både lokalt och globalt. ”Vi gör rent på gatan, ni gör rent i ledningen”. En grupp advokater har redan sammanställt en lista på 2000 personer från Mubaraks tid vars inblandning i korruption och nepotism kommer att granskas. Den nuvarande regeringen är icke godkänd av massorna som lär demonstrera varje fredag tills alla deras krav har tillgodosetts.

Men det går undan i dagens Egypten! Högsta domstolen har redan gett tillåtelse för ett nytt politiskt parti att bildas utan tillstånd från de exekutiva myndigheterna som idag saknar en ”president” och en fungerande konstitution. Partiet som kallar sig Centerpartiet har en islamisk profil och glädjen var stor i rättssalen när domaren läste slutdomen. Nu får Egypten sitt första muslimsk-demokratiska parti. På andra håll befinner sig statligt styrda fackföreningar som Journalist- och advokatförbunden i upplösning. Det finns ingenting som hindrar de anställda på en tidning att avskeda chefredaktören.

Det jäser över allt i Egypten. Landet går genom en transformation som bara riktiga revolutioner kan åstadkomma. Filmstjärnor och fotbollspelare som ställt sig på regimens sida står idag vid skampålen på nätet som svikare, och andra som siat om revolutionen i sina dikter och filmer hyllas som folkhjältar. Kärnan i denna revolutionära varelse, dess hjärna, är koncentrerad kring några hundra unga aktivister med en makalös historia och vars kärlek till Egypten är obestridlig. I 6 år har de bildat sig och bildat andra i konsten att göra en fredlig revolution, mitt framför näsan på den gamla regimens ålderstigna och anakronistiska apparater, som bara talar ett språk: tortyrens och dödens.

Icke-våld och redobogenhet att offra det dyrbaraste man har är förutsättningarna för en lyckad transition. Ahimsa (icke-våld) ger förtrupperna snabbt stöd från stora lager ur befolkningen som vi sett ske förr i Ghandis Indien och idag i Egypten. Det fantastiska med Egypten är att det inte behövdes någon Ghandi. Ledarfiguren ersattes av 100 tusen bloggare som kom överens om vissa principer. I Europa urartar oftast demonstrationerna i våld (via infiltrationer eller de olika antagonisternas oförsonliga hållning) och motvåld. Våra västerländska samhällen verkar sakna enande och sublimerande symboler. Den rådande kulturpolitiken i landet gynnar inte utvecklingen av symboler som uppmuntrar till solidaritet och folkvilja, som visar den vanliga människans vägran att lyda onda befallningar, och som skapar en front mot konsumtionssamhället i sin nuvarande utformning med civil olydnad och icke-våld som vapen.

Tunisiernas och egyptiernas strategi nu kopieras på andra håll i arabvärlden. Försvar ej angrepp är deras taktik och betoningen av budskapens fredliga karaktär, bortom alla divisioner. De kommande dagarna blir kritiska på många håll i arabvärlden och extremt våld befaras. Men nu vet man från Amazonas till Tokyo via Stockholm: ett folk kan åstadkomma förändringar när det bestämt sig! I skrivande stund faller hundratals sårade och döda i Libyen, Bahrain och Jemen. Flera länder står på tur. Tänd ett ljus för alla som revolterar mot övermakten i natt och varje natt. Må de skonas! De offrar sina liv för att vi ska få leva ett värdigt liv.

Originalartikel

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här