En 32-årig man står nu åtalad vid Jönköpings tingsrätt bland annat för grovt vapenbrott. Mannen som fram till nyligen varit anställd vid Försvarsmakten misstänks ha planerat både rån och politiskt motiverade dåd med hjälp av både automatvapen och polisuniform. Beslag visar att mannen rört sig i autonoma kretsar och var medlem i Tempel Riddare Orden.

Den vänsterextrema mannen har åtalats vid Jönköpings tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott efter att ett ”stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet” som hittats på platser runt Jönköping har kunnat knytas till honom. En del av vapnen och utrustningen skall ha stulits från Försvarsmakten.

Det var i juni i förra året som polisen i Jönköping kontaktades av två inbrottstjuvar som berättade att de hittat vapen i en container som de brutit sig in i, vilket Nya Dagbladet rapporterade om. I containern fann polisen ett stort antal vapendelar möjliga att sätta samman till totalt fem stycken kompletta halvautomatiska gevär av typen AR-15 och vapendelar avsedda för halvautomatiska gevär av typen AR-10, samt ammunition.

Dessutom hittades en polisuniform, en peruk och polisvästar i containern, vilket åklagaren har angett som rekvisita att använda vid rån eller annan brottslig verksamhet, enligt förundersökningen.

Efter tips från allmänheten kunde polisen hitta ytterligare vapendelar, vapen och ammunition på ett par andra platser runt Jönköping. En stor utredning som nu resulterat i en förundersökning på över 1 400 sidor har nu lett fram till att åklagaren anser att vapengömmorna utan tvivel kan knytas till mannen. I stämningsansökan står följande:

Brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom det varit fråga om ett stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet samt eftersom innehavet varit av synnerligt farlig art, särskilt då brottsligheten varit ideologiskt motiverad och vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kunnat befaras komma till brottslig användning.

Ideologiskt motiverad

På ett par ställen i förundersökningen skriver polisen att man utreder ”ett grovt vapenbrott som eventuellt kommer att omkodas till terrorbrott”. Vid husrannsakan i de två bostäder där mannen uppehållit sig hittades detaljerade planer för hur man attackerar viktiga samhällsfunktioner och meningsmotståndare med väpnade medel.

Dessutom påträffades handskrivet utbildningsmaterial av mannen, där han detaljerat går igenom hur autonoma krafter skulle gå tillväga för att genomföra en väpnad revolution. Instruktioner finns om hur man förbereder sig (organisation, insamling av pengar och vapen, förråd av förnödenheter), hur attackerna ska gå till (politiker, banker, företag) och hur sedan den revolutionära omvandlingen av samhället ska genomföras.

I mannens dator fann polisen också videofilmer med instruktioner om hur man modifierar halvautomatiska vapen, bland annat genom att borra ur dem. Passande nog fann man också en pelarborr i den container mannen hyrde och vapendelar som bearbetats med borr.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här