Världens första ”biobetalning” – Ett steg närmare en ”chippad” befolkning

chippas

Helt nyligen utfördes världens första ”biobetalning” där en person överförde bitcoin från ett inopererat chipp till en bitcoin-plånbok på en dator. Möjligheten att betala med inopererade chipp kommer att innebära ett enormt uppsving för denna teknik som få människor idag verkar förstå riskerna med.

rfid-chip-subdermal-003Här om dagen rapporterade DI Digital att Malmöbon Patric Lanhed nyligen hade utfört vad som hävdas vara världens första ”biobetalning”. Detta efter att Patric Lanhed den 29 oktober 2015 hade lagt upp ett filmklipp på Youtube där man kunde se honom överföra bitcoin från ett inopererat chipp under huden i handen till en så kallad bitcoin-plånbok i en dator.

Även Techradar och Feber har rapporterat om detta.

Det är egentligen ingenting nytt med själva chippet i handen, det är bara ett vanligt RFID-chipp, utan det nya är programvaran och de tekniska lösningarna som möjliggjorde betalningen med ett RFID-chipp.

Det är tydligt att det pågår en kampanj i de större medierna för att sälja in befolkningen på idén om inopererade chipp under huden. Denna utveckling av möjligheten att utföra betalningar med med ett inopererat chipp kommer sannolikt att medföra ett kraftigt uppsving för tekniken. De större medierna fokuset helt på teknikens fördelar, den bekvämlighet som tekniken ger och att de som chippar sig är moderna och trendiga, inget fokus på riskerna och aldrig hörs någon uppmaning om försiktighet. Detta är tydligt om man ser till hur Aftonbladet rapporterar om tekniken, hur BBC rapporterar och hur Dagens Nyheter rapporterar om det i två artiklar här och här.

Trots att samma fördelar som man får av att ha ett RFID-chipp inopererat under huden kan uppnås genom att ha ett chipp inbyggt i något passande föremål, som ett armband, en ring eller en klocka, ett föremål som aldrig behöver tas av och som kan vara både tåliga, vattentäta och till och med stöldsäkrade genom att de förses med en pinkod, ett föremål som har den ytterligare fördelen att man kan lägga ifrån sig det om man vill, så verkar de stora medierna ändå prompt vilja att chippet ska in under huden på befolkningen.

Riskerna är redan stora med ett samhälle där den absoluta majoriteten av alla betalningar sker digitalt och där en stor del av all kommunikation och informationsförmedling sker över lättövervakade mobilnät och internet med smarta telefoner som vi bär med oss eller datorer som vi sitter vid som avslöjar vår position. Redan som det är riskerar fysiska pengar snart att försvinna och redan som det är kan de som övervakar andra kartlägga det mesta av vad alla sysslar med, men ännu finns möjligheten för den som vill att använda fysiska pengar för att försvåra övervakning och ännu kan inte övervakarna alltid vara helt säkra på vem som gjorde vad med en viss dator eller veta var den som väljer att lämna sin mobiltelefon hemma befinner sig. Intåget av teknik med inopererade chipp riskerar dock att snabba på utvecklingen mot ett ett framtida samhälle där fysiska pengar helt har försvunnit och där det närmast blir omöjligt att göra något utan att de som styr och övervakar befolkningen vet om det.

Många säger att RFID-tekniken inte är något stort hot mot ett fritt samhälle eftersom de passiva RFID-chippen som är så små att det kan opereras in under huden inte kan läsas av på ett avstånd längre än som högst en meter, men då ska man tänka på vad som händer om både privata och offentliga aktörer av en eller annan anledning börjar installera sådana RFID-läsare med 1 meters läsavstånd på strategiska ställen och ”flaskhalsar” i samhället och om nästan alla människor har inopererade chipp. Med läsare vid ingångar till affärer, offentliga byggnader, tunnelbanor, bussar och kanske i stolpar utplacerade på trottoarerna så kan det mesta av våra rörelser i samhället bli effektivt registrerat av de som övervakar. Med RFID-läsare installerade i varje pryl så kommer det alltid vara känt för övervakarna vem som använde vad vid varje tillfälle.

Redan i historisk tid förstod man faran med ett samhälle där vissa på olika sätt kunde övervaka och styra vilka som kunde delta i samhället och vilka som kunde köpa och sälja, vilket manifesterades i texter som den om vilddjurets märke, The mark of the beast.the-mark-of-the-beast-001 Det må vara så att tekniken som möjliggör inopererade chipp är ny, men människans natur har alltid varit den samma. Det har alltid funnits de som drivs av en vilja att dominera andra och därför har det också alltid funnits de som har varnat för system som riskerar att göra det enklare för de få att styra de många. Hoppas att vårt moderna samhälle fortfarande har tillräckligt med förnuft för att förstå vad människor i antiken förstod.

I nedanstående filmklipp förklarar Aaron Russo hur den globala eliten arbetar för att skapa en ny världsordningen där de kontrollerar allt och världens befolkning är är mikrochippad.

Mer fakta om RFID-teknik

Idag ligger läsavstånden för RFID-teknik på upp till 1 m för High Frequency (HF) RFID och upp till 12 meter för Ultra-High Frequency (UHF) RFID beroende på storleken på antennen. Små antenner ger ett kortare läsavstånd.

http://www.impinj.com/resources/about-rfid/the-different-types-of-rfid-systems/

rfid-chip-storlek-002UHF RFID kan idag göras små som sandkorn.

http://www.alientechnology.com/wp-content/uploads/Whitepaper-RFID-and-UHF-A-Prescription-for-RFID-Success-In-Pharmaceutical-Industry.pdf#24

För att få ett praktiskt användbart läsavstånd måste dock antennen bli längre och då blir det som ska in under huden eller in i en produkt såklart större än ett sandkorn.

http://www.alientechnology.com/wp-content/uploads/Whitepaper-RFID-and-UHF-A-Prescription-for-RFID-Success-In-Pharmaceutical-Industry.pdf#1rfid

De RFID-chipp som normalt opereras in under huden idag är lite större än ett riskorn och kan med rätt typ av läsare läsas av på 1 meters avstånd, men vanligtvis är läsavståndet kortare än så.

Text: Tobias Lindberg 2015-11-12

informationskriget.se

5 KOMMENTARER

  1. ”Redan i historisk tid förstod man faran med ett samhälle där vissa på olika sätt kunde övervaka och styra vilka som kunde delta i samhället och vilka som kunde köpa och sälja, vilket manifesterades i texter som den om vilddjurets märke”

    Tycker det är intressant att ni är öppna för att läsa bibliska texter och se hur de spelar in i vår vardag och utveckling idag, men måste ändå påpeka att johannes uppenbarelse inte var något historiskt sett att se på saker, och att vilddjurets märke inte var en generell tanke angående missbruk av teknik och makt.

    Johannes uppenbarelse (Revelation på engelska) är just det, en uppenbarelse. Johannes blev satt för snart 2000 år sedan i exil på ön Patmos för att han predikade Guds ord utan kompromiss och för sin vittnesbörd om Jesus Kristus. På ön fick han en uppenbarelse från Gud som specifikt berättar om den sista tiden och ger profetior om vad som komma skall, vad Jesus följare ska se upp för och vad vi har att förvänta. Detta är alltså långt ifrån en ”historisk syn” som de flesta accepterade, det var och är en profetisk uppenbarelse som Johannes fick av Gud när han satt i exil, och som blev den sista och avslutande boken (av de samlade 66 böcker) i bibeln. Först nu finns faktiskt tekniken att införa ett sånt här koncept och även om det inte är just chipet som visar sig vara vilddjuret märke (kan lika väl vara något som involverar genetiska förändringar eller dylikt) så är det otroligt anmärkningsvärt att det är förutspått för 2000 år sedan av en snubbe på en ö (om man nu vägrar inse att det faktiskt är Guds ord).

    Om Uppenbarelseboken:
    http://www.gotquestions.org/Book-of-Revelation.html

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here