Helt nyligen utfördes världens första ”biobetalning” där en person överförde bitcoin från ett inopererat chipp till en bitcoin-plånbok på en dator. Möjligheten att betala med inopererade chipp kommer att innebära ett enormt uppsving för denna teknik som få människor idag verkar förstå riskerna med.

rfid-chip-subdermal-003Här om dagen rapporterade DI Digital att Malmöbon Patric Lanhed nyligen hade utfört vad som hävdas vara världens första ”biobetalning”. Detta efter att Patric Lanhed den 29 oktober 2015 hade lagt upp ett filmklipp på Youtube där man kunde se honom överföra bitcoin från ett inopererat chipp under huden i handen till en så kallad bitcoin-plånbok i en dator.

Även Techradar och Feber har rapporterat om detta.

Det är egentligen ingenting nytt med själva chippet i handen, det är bara ett vanligt RFID-chipp, utan det nya är programvaran och de tekniska lösningarna som möjliggjorde betalningen med ett RFID-chipp.

Det är tydligt att det pågår en kampanj i de större medierna för att sälja in befolkningen på idén om inopererade chipp under huden. Denna utveckling av möjligheten att utföra betalningar med med ett inopererat chipp kommer sannolikt att medföra ett kraftigt uppsving för tekniken. De större medierna fokuset helt på teknikens fördelar, den bekvämlighet som tekniken ger och att de som chippar sig är moderna och trendiga, inget fokus på riskerna och aldrig hörs någon uppmaning om försiktighet. Detta är tydligt om man ser till hur Aftonbladet rapporterar om tekniken, hur BBC rapporterar och hur Dagens Nyheter rapporterar om det i två artiklar här och här.

Trots att samma fördelar som man får av att ha ett RFID-chipp inopererat under huden kan uppnås genom att ha ett chipp inbyggt i något passande föremål, som ett armband, en ring eller en klocka, ett föremål som aldrig behöver tas av och som kan vara både tåliga, vattentäta och till och med stöldsäkrade genom att de förses med en pinkod, ett föremål som har den ytterligare fördelen att man kan lägga ifrån sig det om man vill, så verkar de stora medierna ändå prompt vilja att chippet ska in under huden på befolkningen.

Riskerna är redan stora med ett samhälle där den absoluta majoriteten av alla betalningar sker digitalt och där en stor del av all kommunikation och informationsförmedling sker över lättövervakade mobilnät och internet med smarta telefoner som vi bär med oss eller datorer som vi sitter vid som avslöjar vår position. Redan som det är riskerar fysiska pengar snart att försvinna och redan som det är kan de som övervakar andra kartlägga det mesta av vad alla sysslar med, men ännu finns möjligheten för den som vill att använda fysiska pengar för att försvåra övervakning och ännu kan inte övervakarna alltid vara helt säkra på vem som gjorde vad med en viss dator eller veta var den som väljer att lämna sin mobiltelefon hemma befinner sig. Intåget av teknik med inopererade chipp riskerar dock att snabba på utvecklingen mot ett ett framtida samhälle där fysiska pengar helt har försvunnit och där det närmast blir omöjligt att göra något utan att de som styr och övervakar befolkningen vet om det.

Många säger att RFID-tekniken inte är något stort hot mot ett fritt samhälle eftersom de passiva RFID-chippen som är så små att det kan opereras in under huden inte kan läsas av på ett avstånd längre än som högst en meter, men då ska man tänka på vad som händer om både privata och offentliga aktörer av en eller annan anledning börjar