Kosttillskott-handlaren Rolf Forslund fick påhälsning av Västerås stads hälsoskyddsinspektör som helt enkelt förklarade säljförbud av D-vitaminprodukter som fanns att köpa hos honom. Stadens inspektör menade att det var olagligt att sälja D-vitamin i för höga doser och utfärdade ett säljförbud. Handlaren i sin tur, menar att Västerås stad begått en olaglig handling och får stöd från flera håll. Flera insatta experter menar tvärt om att vi får i oss för lite D-vitamin, vilket kan vara skadligt för folkhälsan.
Västerås stads hälsoskydd menar dock att försäljning av höga doser D-vitamin strider mot den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA:s rekommendationer och att för höga intag kan skada njurar, nervsystem och immunförsvaret. Det finns dock inga lagstadgade regler som förbjuder försäljning av specifika nivåer D-vitamin.

Handlaren Rolf Forslund startade Vitaminupproret.se för att skapa uppmärksamhet kring myndigheters kontroll över vitamintillskott. Han uppmanar till att skriva på en namnlista för värna människors rätt att fritt få ta hand om sin egen hälsa.

Klipp från SVT:
https://www.youtube.com/watch?v=l1lTj4kcygs
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastmanlandsnytt/kommunen-stoppar-kosttillskott

Handlaren Rolf Forslund har startat Vitaminupproret:
https://vitaminupproret.se/
Listan:
https://vitaminupproret.se//lista

Vestmanlands Läns Tidning:
http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.2801778-vitaminen-som-inte-far-saljas

Debattartikel om förbudet:
http://vlt.se/asikt/debatt/1.2816947-vasteras-lagbrytare-om-kosttillskott

Debatt om D-vitamin i Aktuellt:
http://www.svtplay.se/klipp/2419917/debatt-om-d-vitamin-i-aktuellt

 

Originaltext: 2op.se