Kosttillskott-handlaren Rolf Forslund fick påhälsning av Västerås stads hälsoskyddsinspektör som helt enkelt förklarade säljförbud av D-vitaminprodukter som fanns att köpa hos honom. Stadens inspektör menade att det var olagligt att sälja D-vitamin i för höga doser och utfärdade ett säljförbud. Handlaren i sin tur, menar att Västerås stad begått en olaglig handling och får stöd från flera håll. Flera insatta experter menar tvärt om att vi får i oss för lite D-vitamin, vilket kan vara skadligt för folkhälsan.
Västerås stads hälsoskydd menar dock att försäljning av höga doser D-vitamin strider mot den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA:s rekommendationer och att för höga intag kan skada njurar, nervsystem och immunförsvaret. Det finns dock inga lagstadgade regler som förbjuder försäljning av specifika nivåer D-vitamin.

Handlaren Rolf Forslund startade Vitaminupproret.se för att skapa uppmärksamhet kring myndigheters kontroll över vitamintillskott. Han uppmanar till att skriva på en namnlista för värna människors rätt att fritt få ta hand om sin egen hälsa.

Klipp från SVT:
https://www.youtube.com/watch?v=l1lTj4kcygs
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastmanlandsnytt/kommunen-stoppar-kosttillskott

Handlaren Rolf Forslund har startat Vitaminupproret:
https://vitaminupproret.se/
Listan:
https://vitaminupproret.se//lista

Vestmanlands Läns Tidning:
http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.2801778-vitaminen-som-inte-far-saljas

Debattartikel om förbudet:
http://vlt.se/asikt/debatt/1.2816947-vasteras-lagbrytare-om-kosttillskott

Debatt om D-vitamin i Aktuellt:
http://www.svtplay.se/klipp/2419917/debatt-om-d-vitamin-i-aktuellt

Originaltext: 2op.se

4 KOMMENTARER

  1. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningens direktör
    Marianne Lidman Hägnesten
    har en del att förklara.

  2. man behöver egentligen inte piller med mer än 5’000 International Units, en läkare skrev ut piller med 40’000 IU och det verkar ju bara onödigt och lite synd om den som tar det.

  3. Maria Adolf Sandfur, jag blir totalt vansinnig på sådana personer som henne. Hon har inte förmågan att ta till sig annan information än den som politiker och myndigheter har gett och tillåtit. Jag tar mellan 3000-6000 IE D2 (vilket är den vegetariska typen) per dag av det livsnödvändiga HORMONET kallad D-vitamin, vilket bör kompletteras med K-vitamin, som bland annat finns rikligt i torkade plommon (kravmärkta).

  4. Egenmäktigt förfarande uppenbarligen! D vitaminer, verkligen…. Det där låter mer som någon form av personlig hämnd av något slag eller så styrs från högre håll.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här