För att övertyga en annan om att det man hävdar är sant slänger man sig gärna med diverse siffror, statistik och vetenskapliga fakta som underlag till sina påståenden. Är det inte då konstigt att man nästan alltid kan vrida och vända på dessa siffror, statistik och vetenskapliga fakta så att det passar just ens eget narrativ? Du kan enkelt få det utfallet du vill ha genom att se på data som överensstämmer med dina egna åsikter och sedan vifta med dem för att bevisa att det du säger är sant. Som om det bara finns en sanning.

I många av mina yrken, både dåtida och nutida, har flera projekt och uppdrag till stor del innefattat att läsa statistik på ett kritiskt och rättvist sätt, vilket därför gjort att jag vetat hur jag ska presentera vissa resultat för att få min vilja igenom. Det som krävs är att man lägger fram rätt typ av data på ett övertygande sätt och får den som granskar analysen att tro att man presenterar olika vinklar och ingångar på frågeställningen för att få det slutresultaten man önskar. Nu tänker du säkert genast att detta är precis det myndigheter världen över gjort de senaste två och ett halvt åren för att få både kung, fosterland och pöbeln att svansa dit man vill – och det stämmer givetvis. Det var exakt så de gjorde: vände och vred på siffror, statistik och vetenskapliga data för att forma den så kallade pandemin. Men exakt så gjorde ju även den andra sidan, den du tog som din absoluta sanning utan att kritiskt analysera. Svensson analyserade inte kritiskt och det gjorde faktiskt inte du heller. För det är faktiskt så att, hur tråkigt det än må vara, så sitter dessvärre ingen utav oss på den egentliga informationen. Men vi vill gärna tro att vi gör det. Det vill även de andra. Och det är exakt dit den tredje parten vill ha oss.

Tyvärr är det ju även så att ju mer information vi får tillgång till desto mindre information söker vi själva aktivt upp. Smartphone kallas det, men trots att vi med den har världen i vår hand blir vi bara dummare och dummare. Kanske är du som läser detta så gammal att du åkte ner till videobutiken i stan på fredagar för att hyra helgens film. Du och kompisgänget hade en handfull kassetter eller DVDs att välja mellan och ni utvärderade noga vilken som skulle få följa med hem. Eller så hyrde ni tre stycken för att rabatterat pris för ett riktigt filmmaraton. Och så lite chips eller godis på det. Det var liksom en grej att dra iväg för att hyra film. Det var nästan som en utflykt i sig och man träffade ofta vänner eller bekanta i butiken som man stod och snackade med ett tag. Delade filmtips. Pratade om veckan som varit. Vad man skulle hitta på i helgen.

När man ska kolla på film idag behöver man inte gå någonstans. Det är bara att gå och lägga sig direkt i sängen eller soffan, ta upp en skärm och klicka på några knappar. Chips eller godis har du redan köpt på väg hem från jobbet och du är antagligen själv hemma. På sin höjd ligger din sambo bredvid dig, scrollandes på sin skärm – har du tur vill ni kolla på samma film. Du behöver inte ens välja vad för typ av film du vill se, för algoritmerna har redan valt åt dig, baserat på det du tidigare tittat på. Streamingtjänsten känner dig, vet vad du tycker om, vilken genren och vilka skådespelare som brukar hänga med om helgerna. Du är för trött och hjärndöd för att aktivt klicka dig ur algoritmen för att hitta någonting annat, så du tackar och tar emot. För du vet att hade du väl börjat bläddra igenom de tusentals filmer som finns att välja mellan hade du ändå inte hittat någon du hade velat se. Du är som en fjortonåring på TikTok och swipe:ar nästa, nästa, nästa och nästa. Du känner igen alla titlar, ansikten och handlingar. Till slut blir allt bara en enda grå sörja och du klickar ändå på den där filmen som streamingtjänsten hävdar är ett personligt val för dig.

Precis så är det när vi själva vill söka upp information om olika funderingar och frågor vi har. Det finns så otroligt mycket information om allt där ute, men trots detta tenderar vi ändå att förvilla oss bort i algoritmen som vi tror är ett personligt val. Vi vill ha svar på våra frågor, vi vill ha flera olika infallsvinklar, vi vill ha de korrekta siffrorna, den exakta statistiken och den ultimata vetenskapliga faktan. Men vi har redan innan bestämt oss för vilket svar vi vill ha, därför klickar vi in oss på den genren, den kategorin. Därför läser vi bara information som stödjer den teori som vi vill ska vara sann. För vi vill ha rätt. Vi grottar ner oss i det vi tror på, följer personer som har liknade åsikter som oss själva, klickar in oss på konton som tar upp det vi vill se, och diskuterar sedan gärna vidare med de som tänker som vi. Vi skapar vår egen algoritm men tror att det vi funnit är den absoluta sanningen.

Vad som blir farligt med detta beteende är att saker och ting förändras så snabbt idag. För tusen år sedan kunde man sia om hur framtiden förmodligen skulle se ut femtio år framåt, och på så vis ta beslut utifrån sin dåtida nutid. Man blev expert inom ett visst område och med detta kunde man utveckla och förbättra både för sig själv och även för andra. Men idag går saker och ting inte lika långsamt som då och man behöver numera vara mer om sig och kring sig än för kanske tusen år sedan. Snöar du in dig för mycket på endast ett visst ämne idag kan detta bli ditt förfall, för imorgon kan den informationen du pluggat in vara som bortblåst och någonting annat har gjort entré och är numera det viktigast i världen. Din expertis inom vaccinskador och felaktig statistik betyder inte ett skvatt. När du har suttit och memorerat dödssiffror och olika läkemedelsinnehåll har andra saker hänt där ute som du totalt missat. Du har blivit expert på ett ämne som inte längre är relevant men försöker ändå övertyga dig själv, och andra, att just din kunskap är sann. Och relevant.

Eller så hänger du med i svängarna denna nya moderna tid tagit oss in i. För på något vänster hänger ju det mesta ihop, det är i alla fall vad vi tror idag. Vem vet, det kanske gör det – kanske inte. Det jag vill komma till är att även om du hänger med i svängarna så rör du dig fortfarande inom din algoritm och söker information från samma källor fast för andra frågor. Lite som en streamingtjänst. Du kan klicka dig runt bland olika genres och kategorier men du kommer fortfarande få upp vad sajten anser är dina personliga val. Du och din tribe bollar tankar, idéer, hemliga grupper, konfidentiella data och sanningarnas sanning. Ni tror att ni blir mer och mer pålästa och kommer djupare och djupare ner i kaninhålet, men det är ju bara samma kaninhål ni gräver i. Pandemier, läkemedel, pass och förändrade grundlagar. Kryptovaluta, aids och apor. Invasion från yttre rymden, samhällskollaps och apokalyps. Korrupta krig och familjer med makt. Elit och deep state. Ny information. Samma källa.

Som att copypastea citat och göra dem till sina egna. S