För femtio år sedan övertygade American Heart Association (AHA) miljontals människor att dumpa näringsrika livsmedel som ägg till förmån för fettsnåla kolhydrater. Sedan dess har hjärtkärlsjukdomar stigit till att bli den främsta dödsorsaken i världen.

Naturligtvis fortsätter mainstreammedicin och AHA att skylla denna dramatiska ökning på högt kolesterol. Men som en vanlig läsare vet du att kolesterol inte orsakar hjärtsjukdomar.

Och en ny studie från Harvard bekräftade ännu en gång, inte ägg heller…

  1. Faktum är att ägg är så hälsosamma att jag kallar dem ”naturens perfekta vitaminpiller”. De har alla vitamin du behöver för god hälsa – inklusive B-vitaminer, C, A, E och K. Men ägg är också en av de bästa naturliga källorna till D-vitamin du kan äta. Enligt en australiensisk metaanalys som gjordes 2019 ger två ägg om dagen 82% av en vuxens rekommenderade dagliga D-vitaminintag.
  2. Och en annan ny studie upptäckte D-vitamin är avgörande för att minska risken för hjärtsjukdomar. I denna studie fann forskare från University of South Australia genetiska bevis för den roll D-vitaminbrist spelar för att orsaka hjärtsjukdomar.

Forskarna grävde i en enorm mängd data från nästan 300 000 deltagare. De visade att personer med D-vitaminbrist är mer benägna att drabbas av hjärtsjukdomar och högre blodtryck än personer med normala nivåer av D-vitamin.

För deltagare med de lägsta koncentrationerna av D-vitamin var risken för hjärtsjukdom mer än dubbelt så stor som för dem med högre D-vitaminnivåer.

Denna studie stöder tidigare forskning som utförts på mer än 27 000 patienter vid Intermountain Medical Center i Salt Lake City. Denna studie fann att personer med de lägsta D-vitaminnivåerna var 43% mer benägna att utveckla kranskärlssjukdom än de med normala nivåer.

  • D-vitamin är också känt för att minska risken för typ 1- och typ 2-diabetes, och det hjälper till att förhindra autoimmuna sjukdomar som multipel skleros och reumatoid artrit.

Och det är inte allt. En ny studie visar att D-vitamin binder direkt till ditt DNA och utlöser en gen som stoppar inflammation. Som du säkert vet ligger inflammation bakom alla kroniska sjukdomar vi ser idag.

Jag har testat D-vitaminnivåerna hos mina patienter i årtionden. Nu medger forskare äntligen att D-vitamin bör mätas för att bedöma en persons hjärtsjukdomsrisk.

  • Be din läkare om ett enkelt blodprov. Öka D-vitamin för att skydda hjärthälsan.

Här är vad jag rekommenderar att du gör för att öka ditt dagliga intag av D-vitamin och skydda ditt hjärta – och din hälsa:

Få lite sol: Du vet förmodligen vid det här laget att när solsken träffar din hud producerar det D-vitamin. För att få mest D-vitamin på minsta tid rekommenderar jag att du går ut mellan klockan 10 till 14. Det är då solen är som högst och dess strålar är starkast så att du kan få lite bra exponering under en kort tid. Att spendera så lite som 10 minuter i middagssolen kan ge dig 10 000 IE vitamin D (förutsatt att solvinkeln är minst 45 grader).

Men att gå ut i solskenet hjälper till att skydda ditt hjärta på ett annat sätt… När solen träffar din hud släpper din kropp salpetersyra. Denna förening sänker blodtrycket. Och naturligtvis, ju friskare ditt blodtryck, desto lägre är risken för hjärt-kärlsjukdom.

Ät rätt mat:

Fet fisk, som lax, sill, sardiner och tonfisk, är rika källor till D-vitamin. Du kan också använda torskleverolja när du lagar mat för en extra punch. Andra bra källor är soltorkade svampar och gräsmatad nötköttlever.

Och glöm inte att äta ett par ägg om dagen. Men välj betesuppfödda ägg. Jämfört med konventionellt uppfödda kycklingar har ägg från frigående kycklingar fyra gånger mer D-vitamin i sig.

Komplettera med rätt typ av D-vitamin:

Med tanke på hur vanlig D-vitaminbrist är, komplettera är viktigt för de flesta. Välj ett vitamin D3 tillägg som kallas cholecalciferol, som är identiskt med vitamin D3 som din kropp producerar. Var noga med att undvika den syntetiska, mindre potenta och mindre absorberbara vitamin D2-formen du hittar i många multivitaminer. Få mellan 5 000 till 10 000 IU per dag. Jag rekommenderar att du tar D-vitamin med magnesium och vitamin K2. Båda dessa aktiverar D3 och ökar dess absorption.

Al Sears, MD

PS Mät din D-vitaminnivå genom ett blodprov minst en gång per år. Den skall ligga över 125 nmol/L. Då får du även ett bra skydd mot Covid-19. DS

Originaltext: anthropocene.live

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här