Nyheten om hur mexikanska drogkarteller bedrev en omfattande vapensmuggling från USA var en bluff. I själva verket leddes verksamheten av regeringen, i ett försök att skapa opinion för Barack Obamas förslag om hårdare vapenlagar.

Det är CBS News som berättar hur amerikanska myndigheter iscensatt en omfattande internationell vapensmuggling i syfte att öka pressen på amerikanska vapenhandlare. Enligt CBS ska motivet ha varit att skapa opinion för hårdare vapenlagar, något som hittills varit kontroversiellt eftersom det strider mot den amerikanska konstitutionen.

Den hemliga myndighetsoperationen gick under namnet ”Fast and Furious” och utfördes av den amerikanska tillsynsmyndigheten för vapen och droger, ATF. Inom ramen för operationen uppmanade ATF vissa vapenhandlare att medvetet sälja vapen till mexikanska drogkarteller, under förevändningen att myndigheten bedrev spaning efter en tung maffiaboss.

I själva verket var syftet med operationen att bilda opinion för Barack Obamas kontroversiella krav på hårdare vapenlagar, visar dokument som CBS har tagit del av. Något som man till viss del lyckades med eftersom vapnen, som väntat, kom att användas vid grov brottslighet. Bland annat dödade mexikanerna ett amerikanskt kustbevakningsbefäl med hjälp av vapnen som myndigheterna själva fört ut på marknaden.

I ett e-postmeddelande från ATF skriver en hög tjänsteman till en av de hemliga agenterna i myndighetens operation:

”Bill, kan du kolla om de här vapnen köptes av en och samma (auktoriserade vapenhandlare) vid samma tidpunkt? Vi försöker få ihop några konkreta fall som vi kan använda som stöd för kravet på hårdare vapenlagar”

Nu väntar kongressförhör med de inblandade myndigheterna och kanske även med Barack Obama. Till skillnad från den svenska motsvarigheten, frivillig intervju i Konstitutionsutskottet, så står det inte den förhörde fritt att ljuga under ett kongressförhör. Därför väntar sig många att fler detaljer om operationen kommer att bli kända inom den närmaste framtiden

Tidigare publicerad på Fria Tider

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här