Innovation i all ära, nytänkande gynnar ju ökad omsättning. Trots allt så var ju även atombomben en innovation. Precis som förbränningsmotorn, aspartam och dioxin.

Ansvarsfullhet är en personlig dygd som innebär att man tar fullt ansvar för både orsak och verkan till sitt agerande. Inom skogsindustrin har man efter många åratal kommit till konsensus om att ett ansvarsfullt företagande innebär att man sår nya träd efter avverkning.

Vinstintresset har historiskt sett agerat, och agerar fortfarande som ledmotiv inom kapitalismen på bekostnad av ansvar, hållbar utveckling, global rättvisa och välfärd. Vi kan räkna med att vi kommer att få se detta återupprepas till dess att vi får till stånd en systematisk och social förändring som minskar det industriella komplexets, ägarklassernas och maktklassernas påverkan på människor och natur.

För att kunna ta tag i problemet så måste man höja ribban och ta både ett individuellt och ett kollektivt ansvar för de negativa effekter som kommer med företagande, både lokalt och globalt.

Man måste ta tag i sin smutsiga historia och kompensera offren. Utifrån det så måste man institutionalisera regler som gör att individer blir ansvariga för sitt agerande och de handlingar de faktiskt utför som skadar naturen och som eliminerar arter och skadar människor. Det måste kännas i plånboken och folk måste sättas i fängelse för att få bukt med de problem som följer med maktövergrepp.

Inte nog med att kriget i Irak är historiskt på så vis att man har fler privata aktörer än soldater på plats, det kommer nog snart att uppdagas att bruket av uttjänat uranium i stridsspetsar förgiftar vattnet så att hundratusentals får blodsjukdomar, cancer och genetiska defekter.

Det sistnämnda är ett fenomen som vietnameserna lider av än idag. Under kriget i Vietnam så besprutades djungeln av ett ogräsmedel kallat Dioxin. Landet har än idag inte sanerats från gifterna och cirka 800 000 människor lider av skador som resultat. En familj som har ett barn med genetiska defekter får endast 160 kronor i handikappersättning per månad. Giftet levererades av företag som Monsanto, Diamond Shamrock och Dow Chemicals. Ett sidospår är att det sistnämnda företagets generaldirektör under senaste året gick ut och varnade för ”Vattenkrisen”, bristen på rent vatten, i bland annat Dagens Industri. Det finns fler saker som pekar på att det finns en liten teknikgalen, ansvarslös, desperat och jävig maktelit med materialistiska övertygelser: Monsanto är gång på gång i blåsväder när det gäller sina egna innovationer som ogräsbekämpningsmedlet ”Round Up”, genetiskt modifierad gröda och laboratorieolyckan Aspartam.

Hur ersätter man då människor som är offer för en civilisations industriella brister? Hur mycket är en människas liv värt? Det får domstolarna, offren och statistiken avgöra. Fortsätter man att förneka effekterna av det här så kommer levande och efterlevande generationer förbli en fiende till västvärlden och dess materialistiska övertygelse.

En glad nyhet i sammanhanget är att Tyskland i augusti förra året förbjöd användandet av produkter från Monsanto inom jordbruket. Något som Sverige ännu inte gjort, vilket påverkar brunnsvattnet ända in i Hälsinglands djupa skogar då järnvägen använder sig av ”Round Up” för att hålla ogräs borta från spåren.

En annorlunda nyhet i sammanhanget är ju att Rockefeller och Bill Gates är huvudsponsorer för den fröbank som man byggt på Svalbard. En fröbank man inte behöver enligt det marknadsförda budskapet om att genetiskt modifierad gröda är säker och att den inte sprider sig i naturen och korsbefruktas med de naturliga arterna.

Ansvarsfullt företagande

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här