Från och med första juli får psykiatriker i Australien förskriva MDMA och psilocybin, som finns i psykedeliska svampar. Man blir därmed det första landet som formellt godkänner psykedeliska ämnen för medicinsk behandling.

Både MDMA och psilocybin är narkotikaklassade i Sverige och ett stort antal andra länder. Nu kan däremot patienter i Australien få ämnena utskrivna som läkemedel i samband med psykiska besvär, rapporterar brittiska The Guardian. Det innebär att landet blir det första i världen att godkänna dessa ämnen för kliniska behandlingar.

Psilocybin är sedan tidigare formellt lagligt i ett fåtal länder som Brasilien, Nepal och Nederländerna, men det används inte inom vården eller psykiatrin. MDMA är för närvarande under utredning för medicinskt bruk även i USA och tillåts i begränsad utsträckning för privat bruk i provinsen British Columbia i Kanada. Psykedeliska substanser inklusive psilocybin och MDMA kan i undantagsfall distribueras i Kanada genom en särskild ansökan till hälsomyndigheten. Australien blir dock först med att godkänna att substanserna skrivs ut för behandling av läkare.

Läs mer på nyadagbladet.se, Australien godkänner psykedeliska ämnen som läkemedel

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här