I bankkrisen 2008 satte Royal Bank of Scotland igång en operation kallad ”Dash for Cash” för att pressa ut cash från sina småföretagarkunder. De skickades till en speciell omstruktureringsavdelning som med höjda räntor och lägre värderingar pressade företagen att lämna sina tillgångar till banken, som i krisen var i desperat behov av cash. Man sökte upp lämpliga kunder för att göra detta på, sammanlagt 12.000 företagare plundrades. Efter läckor från banken till BBC och Buzzfeed har frågan nu blivit en stor skandal i Storbritannien. Parlamentsledamöter kräver en bedrägeriutredning om banken.

En liknande plundring av tiotusentals svenska företagare gjordes i Sverige i bankkrisen 1990-93 av bankerna och staten tillsammans. Det var detts rättsövergrepp aom betalade statens hela kostnad för att rädda bankerna.

Det var ett tidigt exempel på det oerhörda skamgreppp som nu kallas ”bail-in” där privatpersoners förmögenheter konfiskeras för att rädda banksystemet. Det är detta system med bail-in som från början av detta år (2016) infördes i hela EU för att stöda banker i kris. Det kallas också ”Cypernmodellen” eftersom Cypern var det första land där det testades (med katastrofalt resultat för näringslivet) innan det infördes i hela EU. Officiellt skulle det ersätta de stora bankräddningspaketen från staten, men inte ens företagarnas pengar räcker för att rädda bankernas bubblor, så statsen och hela samhället är fortfarande gisslan hos bankerna.

Bankrättsföreningen har sedan 1990-talets svenska bankkris drivit en kampanj för att ge upprättelse till dessa företagare varav en del var mycket kända, såsom Börje Ramsbro (System 3R) liksom byggentreprenörerna Reinhold Gustavsson och Lars Gullstedt (idag: Infra City). Läs mera påhttp://www.bankrattsforeningen.org.se/

Läs mer om Dash for Cash först i BBC:s kortare artikel och sedan den stora artikeln av de grävande journalisterna:
http://www.bbc.com/news/uk-37591335
https://www.buzzfeed.com/heidiblake/dash-for-cash?utm_term=.lsKbbKjqm#.lyeppX20Y

Dessutom finns det följande artiklar om rasnde brittiska parlamentariker som kräver utredning från Serious Fraud Office:
https://www.buzzfeed.com/jamieross/cross-party-fury-rbs-revelations
https://www.buzzfeed.com/richholmes/rbs-referred-to-serious-fraud-office-over-dash-for-cash

Originaltext: larouche.se