Den 7 december i fjol hölls över världen protester mot banksystemet i form av att människor tog ut sina pengar från sina bankkonton. I år har protesterna mot banksystemet tilltagit men nästan alla regeringar satsar enorma summor på att rädda ett korrupt system som gynnar väldigt få istället för att skapa ett system som är rättvist. I vissa länder, bland annat Irland och Argentina, försökte bankerna stoppa detta genom att hänvisa till tekniska fel som omöjliggjorde uttag just den dagen. Det senaste året har kontanter i allt snabbare takt ersatts av elektroniska pengar som bankerna lättare kan kontrollera. På många bankkontor kan man inte längre sätta in eller ta ut kontanter. Lokaltrafiken över hela landet har börjat fasa ut kontantbetalning på bussar.

Jag var själv med på SVT Sydnytt och intervjuades av tidningen City i sammanband med Bank run-protesten i fjol.

Ett av huvudproblemen är att privata banker kontrollerar penningutgivningen i de flesta utav världens länder. De skapar dessutom pengar vid kreditutgivning och har genom de senaste århundradena tagit stor kontroll inte bara över ekonomin av enstaka länder utan skaffat sig globalt inflytande över världspolitiken. I och med att nära 100 % av pengarna skapas som krediter uppstår stora problem när skuldsättningen hos privatpersoner, företag och stater ständigt ökar för att hålla systemet igång.

En möjlig lösning är att folket själva tar kontroll över hur penningmängden skapas. Det är möjligt att ha nationella valutor som inte skapas av privata banker när de ger ut lån utan som skuldfria pengar som ges till folket i form av löner, pensioner och satsningar på infrastruktur. Varför har i princip alla länder en stor statsskuld och till vem?

Avgör själv om du vill deltaga i Bank run 2011 den 7 december och hur man kan skapa ett bättre banksystem.

Facebook-event

Att läsa:

Lär dig mer om banksystemet

Bankväldet – En historik

Hur oligarkerna blåser massorna