Vem bestämmer hur mycket pengar det finns i cirkulation? Vem bestämmer hur alla pengar i Sverige används? Dessa och många andra frågor får vi svar på genom Positiva Pengars ”Banking 101”-serie där vi får veta varför det finns så mycket skuld och vad som orsakade finanskrisen.

Filmen har producerats i samarbete med Positive Money UK, Positiva Pengar Sverige och Opendox.se.

3 KOMMENTARER

  1. Idag skapas pengar vid lån men även tidigare vilket inte många tänker på så hade vi en liknande situation men då tryckte man pengar. Sedeln du har är inte värd de 100 kronor som det står på den utan kanske 50 öre för papperet. 100 kronor är den värd för vi har förtroende för det pengasystem som garanterar sedelns värde.

    Sedlar går inte att spåra så därför måste banker när de sätts in stora summor kontanter meddela det till Finanspolisen då pengarna kan komma från en kriminell aktivitet..

  2. lek med en tanke: det mesta vi som människor har som måttlikare är den egna kroppen. Hus byggs med en likartad rumshöjd, skor har liknande storlekar, kläder som skydd etc..

    Om man då relaterar pengars värde till kroppsarbete och inte som nu till efterfrågan och förtroende som kan manipuleras. Alltså, om t.ex. att bära 10liter vatten 100m är värt 10 öre genom alla tider. Då gäller endast att fastställa en kropps färdigheter. Då kunde man ju avkräva en bank en riktig prestation.

    • Kunskapsbrist kallar jag detta. Värde i sedlar och mynt bestäms genom en överenskommelse mellan medborgare och övriga världen eller vem anser du gör det.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här