Syriens president Bashar al-Assad intervjuades den 12:e oktober 2016 av Daria Aslamova från den ryska tidningen Komsomolskaya Pravda. NewsVoice översätter och sammanfattar en av del av intervjun för att ge svenska läsare en bild av vem Assad är och hur han ser på situationen i Syrien.

Ett chockerande inslag i Assads redogörelse är den armé av fler än 300,000 legosoldater och/eller terrorister som skeppats in i Syrien för att delta i kriget mot Assads regering.

Västmedier låter i princip aldrig Assad komma till tals utan dessa väjer istället att filtrera och tolka allt Bashar al-Assad står för, vad han säger och gör. Assad påstås av västmedier för att vara diktator och att han bombat sitt eget folk med kemiska stridsmedel, två anklagelser han avfärdar som västpropaganda.

Daria Aslamova: Har ni några farhågor om att den här konflikten [i Syrien] kan resultera i ett tredje världskrig eller har ett tredje världskrig reda börjat?

President Bashar al-Assad: Om vi ska prata om problemet måste vi prata om svårigheten med, källan till problemet och det är terrorismen. Oavsett vem som blandar sig i vad som händer i Syrien, är den viktigaste fråga vem som stödjer terroristerna på en daglig basis, varje timme, varje dag.

Det är det huvudsakliga problemet. Om vi löser det problemet, hela den här komplicerade bilden som du beskriver är inget problem, jag menar det är inget stort problem, vi kan lösa problemet.

Så, det handlar inte om hur många länder som lägger sig i nu, det handlar om hur många länder som stödjer terroristerna, eftersom ryssarna, Iran och Hezbollah är våra allierade, och de kom hit lagligt. De stödjer oss mot terroristerna, medan de andra länderna som du beskriver, de stödjer terroristerna. Så det handlar inte om antalet, det handlar om det huvudsakliga problemet, vilket är terrorism.

För det andra, det handlar om tredje världskriget. Den termen har på senare tid ofta använts, särskilt i och med den senaste utvecklingen i Syrien.

Jag skulle säga att det vi nu har, vad vi sett de senaste veckorna, och eventuellt de senaste månaderna, är något som är mer än ett kallt krig, och mindre än ett fullt utvecklat krig. Jag vet inte vad det ska kallas, men det är inget som existerat tidigare, för jag tror inte att Väst och särskilt inte USA har avslutat deras kalla krig, inte ens efter Sovjetunionens kollaps.

Daria Aslamova: Ja, det pågår.

Bashar al-Assad: Vi har många stadier i det avseendet och Syrien är en av dessa stadier. Vi ser mer upptrappning än tidigare, men hela saken handlar om den amerikanska hegemonin i världen, som inte tillåter någon att bli partner, på den politiska eller internationella arenan, med vare sig Ryssland eller med deras allierade i Väst.

Så essensen av detta krig som du beskriver som ett tredje världskrig är ett världskrig, men det är inte ett militärt krig. En del av det är militärt, en del består av terrorism och säkerhet medan den andra delen är politisk. Så du har rätt, men på ett annorlunda sätt, [ett världskrig] inte bara i Syrien, Syrien är en del av detta krig.

Daria Aslamova: Men du sa att Syrien är ett stadie i detta krig, varför Syrien? Jag menar, okay, det är ett stort land, jag menar, ni har olja, men inte som Saudiarabien, varför exakt Syrien?

Bashar al-Assad: Det har många aspekter. Den första, om du vill prata om den regionala konflikten, Syrien har en god relation med Iran medan Saudiarabien ville, låt oss säga, förstöra Iran fullständigt, kanske politiskt, kanske materiellt, bokstavligt eller inte, av olika skäl. Så de ville att Syrien skulle gå emot Iran, därför kan destruktionen av Syrien påverka Iran negativt. Det är så de ser på det.

För Väst, eftersom Syrien och Ryssland är allierade sedan decennier, och återigen, om Syrien kan undermineras så kan också Ryssland influeras negativt.

Läs mer på newsvoice.se

2 KOMMENTARER

  1. Bashar al-Assad har visat sig ljuga ganska friskt så de får man ta hänsyn till.

    Gasattacken har kommit från Assad sidan vad är Assad säger för som en doktor sa: Man har hittat gasen i lungorna på de döda och vilken gas det är.

  2. Intressant. I DN, SVD, Aftonbladet eller vilken tidning som helst får man aldrig läsa på djupet om vad Assad har att säga. Är han en sådan ärkeskurk som väst ensidiga bild ger av Assad? Tror knappast det. Hade situationen varit likadan politiskt i Syrien som idag men Syrien varit allierad med USA skulle han knappast på något sätt varit kontroversiell i media i väst.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här