Nyheten om att folk luras på pengar via sitt bank-id är att sila mygg och svälja kameler. Den stora skandalen är bankers bedrägeri.

SVT Nyheter skriver att kriminella ska ha lurat till sig 50 miljoner kronor på ett halvår av svenskar med hjälp av deras bank-id som tror de har att göra med banken och agerar i god tro.

Banker får ta på sig skulden för det här. Bank-id är ett system med dålig programmeringen och implementering. Att man kan logga in med flera enheter samtidigt borde inte vara möjligt ur ett säkerhetsperspektiv men det kan man tydligen.

Om vi haft kvar systemet med fysiska sedlar och mynt hade detta inte kunnat hända. Digitala system måste efterlikna ”riktiga pengar” så långt som möjligt.

Vad många svenskar inte förstår är att de redan är lurade av bankerna själva. Det är bankerna som ”tillverkar” och äger våra pengar som skapas genom lån.

Under tre procent av den totala pengamängden är idag sedlar och mynt resten är siffror på en skärm, digitala enheter som vi tror är pengar. Siffran är något högre ute i samhället men allt färre accepterar kontanter. Skulle vi betala av på lånen minskar pengamängden och samhället stannar upp. För banker är svenskar ekorrar i bankernas ekorrhjul.

I princip ett olagligt och bedrägligt upplägg men i praktiken godkänt av svenska politiker och accepterat av ignoranta svenskar. Om vi skulle göra likadant skulle vi hamna i fängelse.

När du lånar pengar på banken ”köper” banken ett skuldbrev av dig med din signatur på. För dem en tillgång vilket de kan använda som säkerhet för nya lån och annan finansiell verksamhet. De skapar ”pengar” genom att slå in siffror på datorn och säger: ”nu finns det pengar på ditt konto”. Pengarna är skapade ur intet.

Lån är säkerhet för andra lån som är säkerhet för olika derivat som är säkerhet för andra tillgångar och så vidare. Detta är ohållbart och även om det tagit lång tid närmar vi oss ett sammanbrott eftersom världens monetära system är ett gigantiskt korthus. När så sker och banker vill ha tillbaka ”sina pengar” gör du rätt i att sätta hårt mot hårt. Be dem bevisa att det var riktiga pengar de lånade ut. Om inte har de bevisligen begått ett bedrägeri.

palbergstrom.com