Mitt under höjdpunkten av den så kallade coronapandemin i våras införde Nevada likt flera andra amerikanska delstater och europeiska länder kraftiga begränsningar för malariamedicinen hydroxiklorokin, som visat sig effektiv mot sjukdomstillståndet covid-19. Nu har begränsningarna slutligen löpt ut, men kritiker menar att makthavarnas agerande bara i Nevada har kostat många amerikaner livet.

De hårda regelverken gjorde det i praktiken mycket svårt för läkare att skriva ut hydroxiklorokin-baserad behandling till patienter. Restriktionerna och förbuden som infördes i våras har i tysthet dock inte förlängts i flera amerikanska delstater, bland annat Nevada. Med detta kan nu läkare återigen skriva ut hydroxiklorokin till sina patienter utan större svårigheter.

Den breda massmediala och politiska debatten har dock uteblivit kring varför receptutskrivning på malariamedicinen för att bota patienter med covid-19-diagnoser först försvårades kraftigt och nu återigen har möjliggjorts. På Twitter menar läkaren Simone Gold att makthavare har ljugit och att de måste stå till svars för sina beslut som skulle kunna ha räddat många liv.

Läs mer på nyadagbladet.se, Begränsningar för hydroxiklorokin upphör i Nevada