Antikroppar kan bara fästa på och hjälpa till att förstöra patogener utanför celler och kan också paradoxalt nog i vissa fall förstärka ett patogens förmåga att infektera celler. Det är bara T-celler som effektivt kan identifiera och förstöra patogener inuti infekterade celler genom att deras sensorer upptäcker främmande proteinfragment.

Så varför har vissa människor ett ineffektivt T-cellsvar? Nyckeln till denna fråga kan vara en tio år gammal dansk studie ledd av Carsten Geisler på Köpenhamns universitet. Geisler fann att “When a T cell is exposed to a foreign pathogen, it extends a signalling device or ‘antenna’ known as a vitamin D receptor, with which it searches for vitamin D”, och om det inte finns en tillräckligt hög nivå av D-vitain, “they won’t even begin to mobilize.”.

Med andra ord, tillräckliga nivåer av D-vitamin är nödvändigt för att aktivera T-celler från deras inaktiva tillstånd.

Höga nivåer av D-vitamin är också viktigt för kroppens första försvar som antiviralproduktion, modulering av cytokiner, minskning av blodkoagulering och flera andra immunförsvarsfunktioner.

En annan intressant ledtråd är att Japan har världens högsta andel äldre men hade mindre omfattande nedstängningar av samhället och där var antalet döda kopplat till covid-19 lågt. Det skulle kunna förklaras av ovanligt höga D-vitaminnivåer i landets äldre, över 95 % av de äldre har över 30 ng/mol. Jämfört med Storbritannien där man ligger under 20 ng/mol. Vitamin D skapas när huden exponeras för solljus men i Japan får man det i sig via kosten som är ovanligt rik på D-vitamin (främst fisk). Länder nära ekvatorn med mycket sol har även de mycket låga antalet döda kopplat till covid-19.

Läs mer på childrenshealthdefense.org

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här