I en studie publicerad i Pathology Oncology Research fann den akademiske patologen Dr. Yujiang Fang och ett team från University of Missouri att extrakt från blåbär kan förbättra effektiviteten av strålterapi mot cancerceller avsevärt.

Blåbär, som sedan länge är kända för sina antioxidanta egenskaper, har visat ”inneboende förmågor att förebygga cancerutveckling, hämma proliferationen av neoplastiska celler och minska risken för återfall hos patienter i remission.”

Studien noterade att när forskarna minskade stråldosen förstärktes den dödande effekten av blåbärets fyto­kemikalier mot cancer. ”Det beror på att ett kemikalie i frukten kallat resveratrol fungerar som en radiosensibilisator,” förklarade Fang.

Han tillade att som en radiosensibilisator ”undertrycker resveratrol initiering, främjande och progression av cancerutveckling samtidigt som det minskar uttrycket av vaskulär endotelväxt samt främjar aktiviteten hos kväveoxidsyntas (NOS)” – förbättrar hjärthälsa och läkningsprocesser samt andningsrespons; förbättrar prestanda under träning; och minskar högt blodtryck under graviditet, samt erektil dysfunktion. Detta innebär också att läkare med mindre strålning kan minska biverkningarna av kemoterapi på friska celler.

Genom att använda celler från livmoderhalscancer i laboratoriet fann forskarna att strålning minskade antalet cancerceller med 20 procent, medan blåbärsextrakt under samma period minskade antalet cancerceller med 25 procent. Den synergistiska effekten av både strålning och blåbärsextrakt minskade antalet cancerceller med hela 70 procent – och minskade dessutom tillväxten av nya cancerceller.

Blåbär: en liten men mäktig supermat

En tidigare studie publicerad i Journal of Zhejiang University SCIENCE B fann att blåbär har den starkaste naturliga totala antioxidanta kapaciteten (TAC) och de högsta värdena för totalt fenolinnehåll (TPC), totalt flavonoidinnehåll (TFC) och totalt anthocyanidininnehåll (TAC) jämfört med björnbär och jordgubbar.

Dessa superfrukter utgör en formidabel försvarslinje mot cancer – laddade med bioaktiva föreningar, varav vissa har visat förmåga att stoppa cancercellers proliferation och öka celldöd eller apoptos.

Extrakt från dessa superlivsmedel innehåller viktiga näringsämnen, såsom fiber, C-vitamin och mangan, och bioaktiva föreningar som vetenskapligt har bevisats erbjuda många hälsofördelar, såsom:

  • Ett brett spektrum av fenolsyror – t.ex. kaffeinsyra, kanelinsyra, ellagsyra, ferulsyra, gallinsyra, p-kumarsyra, p-hydroxibensoesyra, protokatekussyra och vanillinsyra – som fungerar som prekursorer för betydelsefulla bioaktiva molekyler.
  • Olika typer av flavonoider som uppvisar antioxidativ, antimikrobiell, anti-allergisk, antiinflammatorisk, antitumör, kardioprotektiv och neuroprotektiv aktivitet – flavoner: (luteolin); flavonoler (myricetin, quercetin och rutin); flavanoler (katekin, katekingallat, epigallokatekin och gallocatekin); och över 500 olika typer av anthocyanidiner (cyanidin, malvidin-3-galaktosid och malvidin-3-glukosid).

Studier visar att när du äter blåbär varje dag kan du njuta av följande hälsofördelar:

Förbättrar kognitiv funktion
Mycket forskning har kopplat flavonoiderna i blåbär till förbättrad inlärning och generell kognitiv funktion samt minne, inklusive beslutsfattande, numerisk förmåga, resonemangsförmåga och verbal förståelse.

Stödjer tarmhälsa
En studie publicerad i Molecular Nutrition & Food Research fann att blåbär kan stödja tarmhälsan genom att förbättra tarmens morfologi (den främsta indikatorn för tarmens utveckling, funktionalitet och hälsa); modulera sammansättningen och funktionen hos tarmmikrober; minska tarmens genomsläpplighet; avhjälpa tarmens inflammation; och undertrycka oxidativ stress.

Stödjer ögonhälsa
Blåbär är rika på antioxidanter, särskilt antocyaniner, samt vitamin C och E, som är kända för att skydda synen och bromsa progressionen av makuladegeneration och retinitis pigmentosa.

Förbättrar hudhälsa
C-vitamin i blåbär, tillsammans med antocyaniner, stödjer kollagenproduktion och hudens elasticitet och skyddar din hud från skador orsakade av fria radikaler, vilket minskar ålderstecken.

Underlättar muskelåterhämtning
Enligt fysioterapeuten och topptränaren Jeff Cavaliere kan C-vitamin, kalium och flavonoider som antocyaninerna i blåbär förbättra blodflödet och minska muskelinflammation, särskilt efter ett särskilt intensivt träningspass. Blåbär innehåller också komplexa kolhydrater, vilket kan hjälpa din kropp att snabbt återställa sina energinivåer och reparera eventuella mikroskador som tung träning har orsakat dina muskler.

Hjälper till att hantera diabetes
En studie publicerad i Journal of Nutrition fann att de bioaktiva ämnena i blåbär kan förbättra insulin­känsligheten hos insulinresistenta och överviktiga män och kvinnor. Blåbär är särskilt rika på fibrer, låga på kolhydrater och har lägre sockerhalt än andra typer av frukt.

Forskning tyder också på att blåbär kan hjälpa din kropp att bearbeta glukos mer effektivt genom att förbättra din insulinkänslighet. Detta bidrar till att hålla dina blodsockernivåer under kontroll.

Stärker benen
Blåbär är laddade med vitaminer och mineraler som bidrar till att bibehålla benstyrkan, såsom kalcium, järn, magnesium, mangan, fosfor, zink och vitamin K. En studie publicerad i Antioxidants fann att blåbär ökar proliferationen av mänskliga benmärgsceller som är ansvariga för benbildning.

En studie publicerad i Molecular Nutrition & Food Research föreslår också att ökade doser av blåbärspolyfenoler kan inducera förändringar i tarmens fenolmetabolism och öka kalciumupptaget i dina ben – den huvudsakliga lagringsplatsen för kalcium, vilket hjälper dina celler, muskler och nerver att fungera normalt.

naturalnews.com, Blåbär – en superfrukt med anticanceregenskaper

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här