I en översiktsartikel i Frontiers in Public Health rapporterar forskare om det omfattande vetenskapliga underlag som kopplar negativa effekter på det kvinnliga reproduktionssystemet, såsom infertilitet, till exponering för hormonstörande kemikalier.

Författarna beskriver dessa effekter som en betydande folkhälsorisk, eftersom det finns allt fler bevis som kopplar hormonstörande kemikalier till riskfaktorer för minskad fertilitet.

Infertilitet ”drabbar en betydande andel av världens befolkning, med ungefär en av sex personer påverkade”, noterar forskarna.

De fortsätter:

”Under de senaste 70 åren har den globala fertiliteten ständigt minskat på grund av beteendemässiga och samhälleliga förändringar … ny forskning har visat att förekomsten av infertilitet är kopplad till exponering för miljöfaktorer som tobak, alkohol och ett brett spektrum av hormonstörande kemikalier, inklusive pesticider (klorpyrifos, glyfosat, diklordifenyltrikloretan [DDT] och metoxiklor), ftalater, polyklorerade bifenyler (PCB), dioxiner och bisfenoler.”

I denna översikt sammanfattas över 100 studier som visar sambandet mellan hormonstörande kemikalier-exponering och reproduktiva effekter hos kvinnor, inklusive infertilitet och relaterade sjukdomar såsom endometrios, förtida ovariell insufficiens (POI) och störningar i det endokrina systemet.

Studierna undersökte de ”mekanismer genom vilka hormonstörande kemikalier orsakar åldrande av äggstockarna, follikulogenes, försämrad kvalitet på äggceller, ägglossningsstörningar, utveckling och mottaglighet av endometrium, endometrios, onormala fosterutvecklingar och epigenetiska förändringar,” enligt författarna.

Resultaten från dessa studier visar att exponering för hormonstörande kemikalier kan leda till infertilitet och reproduktiva effekter genom olika mekanismer. En störning av balansen i något hormon som påverkar reproduktionen kan förändra resultaten av befruktningen.

Forskarna säger: ”En av de mest beskrivna mekanismerna är när hormonstörande kemikalier härmar hormoner som östrogen och binder till deras receptorer, vilket leder till hormonstörningar.” Detta kan påverka ägglossningsprocessen.

Författarna noterar:

Oxidativ stress i äggstocksvävnader, som skadar celler och försämrar deras funktion, induceras också av flera hormonstörande kemikalier. På så sätt stör hormonstörande kemikalier utvecklingen av äggstocksfolliklar och kan vara direkt toxiska för könsceller, vilket minskar deras antal och kvalitet …”

”Dessa mekanismer tillsammans leder till avvikelser som blockerade äggledare, äggstocksstörningar, livmoderproblem, oförmåga att producera en äggcell, onormal kvalitet på äggceller, lokal inflammation och endokrina störningar hos kvinnor.”

Bland resultaten från studierna framgår följande:

  • Bekämpningsmedelsexponering i jordbruksområden ärkopplat till minskad fertilitet, dåliga IVF [in-vitro-fertilisering]-resultat, såsom POI, polycystiskt ovariesyndrom och endometrios.”
  • Hormonstörande kemikalier påverkar befruktningsprocessen hos kvinnor på olika sätt. Om oocyten inte kan mogna, på grund av förtida åldrande av äggstockarna, försämrad follikulogenes eller om den inte kan frigöras på grund av anovulation, kan befruktning inte ske. Dessutom, om den frigjorda oocytens kvalitet är försämrad på grund av förändrad mognad, kan befruktning ske, men oocyter med cytoplasmatiska avvikelser leder till avsevärt lägre graviditetsfrekvens.”
  • Atrazin, ett mycket använt ogräsmedel, är ”en vanlig miljöförorening känd för hormonstörande kemikalier-effekter och reproduktionstoxicitet.”
  • Exponering för endosulfan ”minskar uttrycket av de primära endometriemarkörerna för mottaglighet (såsom MUC1, HOXA10, Inn och E-cadherin) och påverkar den normala endometriemottagligheten, vilket försämrar adhesion och implantationsprocessen för blastocysten.”
  • Placentaavvikelser, som kan leda till havandeskapsförgiftning, onormal fosterutveckling, missfall och placentaskador, kan inträffa vid exponering för hormonstörande kemikalier eftersom ”placentan är sårbar för hormonstörningar på grund av en stor närvaro av hormonreceptorer och avsaknad av enzymatiskt skydd mot hormonstörande kemikalier.”
  • Denna studie finner också att organoklorpesticider ”försämrar placentans förmåga att producera och frigöra hormoner och enzymer, transportera näringsämnen eller avlägsna avfall. De bidrar till för tidig födsel genom att störa balansen mellan P4 och E2 under graviditeten.”
  • Epigenetiska mönster kan deregleras ”genom att förändra metyleringsenzymer (DNMTs) och DNA-demetyleringsenzymer (t.ex. ten-eleven-translokation TET-proteiner)” vid exponering för hormonstörande kemikalier.
  • Exponering för metoxiklor och DDT under graviditet korrelerar med ovariesjukdomar (studier här och här).

DDT är också ”kopplat till försämrad fostertillväxt och metabola störningar som möjligen kan leda till missfall.”

  • ”Nästan alla större klasser av hormonstörande kemikalier kan rikta sig mot östrogenvägarna, eftersom många hormonstörande kemikalier uppvisar östrogenaktivitet och kan påverka både genetiska och epigenetiska nivåer.” (Se studier här, här och här.)

Som forskarna drar slutsatsen av dessa resultat, ”sträcker sig effekten av hormonstörande kemikalier bortom att minska framgångsgraden för graviditet och öka risken för missfall hos kvinnor; de försämrar också fostrets framtida reproduktiva hälsa.”

Spädbarn och barn löper en oproportionerligt stor risk vid exponering för bekämpningsmedel, eftersom detta är ett kritiskt utvecklingsfönster.

Kemisk exponering under detta fönster kan leda till långvariga hälsoeffekter som sträcker sig in i vuxenlivet.

Författarna noterar att:

”Hormonstörande kemikalier räckvidd till embryot via transplacental överföring kan leda till genförändringar under omprogrammeringen av embryonala könscellsprecursors. …”

”… Dessa epigenetiska modulationer av hormonstörande kemikalier antyder allvarliga långsiktiga effekter på mänsklig reproduktiv hälsa och fertilitetsminskning.”

Studier visar att exponering för hormonstörande kemikalier under de ”första 1000 dagarna av livet ökar risken för att utveckla patologier i vuxen ålder.” (Se studier här och här.)

Som Beyond Pesticides tidigare har rapporterat, förklarar National Institutes of Environmental Health Sciences hormonstörande ämnen så här:

”Hormonstörande kemikalier är naturliga eller människotillverkade kemikalier som kan härma, blockera eller störa kroppens hormoner, vilka är en del av det endokrina systemet. Dessa kemikalier är kopplade till en mängd hälsoproblem …”

”Endokrina körtlar, som finns i hela kroppen, producerar de hormoner som fungerar som signalmolekyler när de släpps ut i cirkulationssystemet. Den mänskliga kroppen är beroende av hormoner för ett hälsosamt endokrint system, vilket kontrollerar många biologiska processer som normal tillväxt, fertilitet och reproduktion.”

Med den utbredda användningen av hormonstörande kemikalier utsätts allmänheten för dem genom kontakt med kontaminerad mat, jord och luft.

Studier fortsätter att koppla hormonstörande kemikalier till cancer, kardiovaskulära risker, beteendestörningar, autoimmuna avvikelser och reproduktionsstörningar (se här, här, här och här).

Dessa effekter är tydligare i områden med ökad produktion av hormonstörande kemikalier och användning av bekämpningsmedel, där kemiska industriarbetare och jordbruksarbetare har den största exponeringen.

För att minska dessa effekter, särskilt i områden med jordbruksexponering för hormonstörande kemikalier, kan ekologisk markhantering implementeras. Genom att anta denna holistiska lösning minskas exponeringen för jordbruksarbetare, och livsmedelsgrödor blir säkrare och hälsosammare att äta.

Ekologiskt jordbruk ger både hälso- och miljöfördelar och mildrar de pågående klimat- och biodiversitetskriserna.

För att lära dig mer om hormonstörningar, lyssna på huvudtalaren Tracey Woodruff, Ph.D., från den andra sessionen av den 41:a National Forum Series — Imperatives for a Sustainable Future. Ytterligare dagliga nyhetsrapporter kan hittas här.

childrenshealthdefense.org, Brett vetenskapligt underlag kopplar hormonstörande kemikalier till infertilitet hos kvinnor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här